• Buradasın

    Yunak Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yunak Sulh Hukuk Mahkemesi, genel olarak aşağıdaki davalara bakar:
    1. Mülkiyet davaları: Taşınır ve taşınmaz malların paylaşımı ve ortaklığın giderilmesi davaları 23.
    2. Kira davaları: Kira bedelinin ödenmemesi, kiralananın tahliyesi gibi davalar 23.
    3. Tazminat davaları: Maddi ve manevi tazminat davaları 1.
    4. Miras davaları: Mirasçılık belgesinin alınması ve mirasın reddi davaları 4.
    5. Zilyetliğin korunması: Bir malın fiili hakimiyetinin korunması davaları 23.
    Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve diğer özel kanunlarla sulh hukuk mahkemesine verilen diğer davalara da bakar 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sulh ve asliye hukuk mahkemesi arasındaki fark nedir?

    Sulh ve asliye hukuk mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: Asliye hukuk mahkemeleri, genel özel hukuk uyuşmazlıklarını incelerken, sulh hukuk mahkemeleri istisnai durumlarda devreye girer ve asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girmeyen özel uyuşmazlıkları çözer. 2. Dava Türleri: Asliye hukuk mahkemeleri, malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin her türlü davaya bakarken, sulh hukuk mahkemeleri kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar, taşınır veya taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi gibi belirli dava türlerine bakar. 3. Mahkeme Yapısı: Asliye hukuk mahkemeleri tek hakimli mahkemeler iken, sulh hukuk mahkemeleri de tek hakimli olmasına rağmen genel mahkemelerden farklıdır. 4. Yargılama Usulü: Asliye hukuk mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.

    Sulh hukuk mahkemesinden hangi kararlar kesin?

    Sulh hukuk mahkemesinin bazı kararları kesindir. Bunlar arasında: 1. Görevsizlik kararı: Mahkeme, davaya bakma yetkisine sahip değilse görevsizlik kararı verir ve bu karar kesindir. 2. Kat mülkiyeti kanunundan doğan davalar hariç, sulh hukuk mahkemesinin kararları: Taşınmazın aynına ilişkin davalar dışında kalan kararlar temyiz edilemez. Ayrıca, 2025 yılı için belirlenen parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklarda verilen kararlar da kesindir.

    Sulh hukuk mahkemesi karara çıkmış ne demek?

    Sulh hukuk mahkemesinde "karara çıkmış" ifadesi, davanın sonuçlandığını ve hâkimin ilgili olay ile ilgili kararını verdiğini ifade eder.

    Sulh hukuk mahkemeleri hangi adliyelerde var?

    Sulh hukuk mahkemeleri, Türkiye'deki her il merkezi ve belirli ilçelerde kurulmuştur. Bu nedenle, tüm adliyelerde sulh hukuk mahkemeleri bulunmaktadır. Örneğin, İstanbul'da İstanbul Adalet Sarayı ve Gaziosmanpaşa Adliyesi gibi adliyelerde sulh hukuk mahkemeleri mevcuttur.

    Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakmaz?

    Sulh Hukuk Mahkemesi, kanunda özel olarak belirtilen davalar dışında kalan davalara bakmaz. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bakmadığı davalara örnek olarak şunlar gösterilebilir: Malvarlığına ilişkin davalarda, dava konusunun değerine göre asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar; Sulh hukuk mahkemesinin görevine girmeyen çekişmeli yargı işleri; Aile hukuku davaları.

    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kimler müdahil olabilir?

    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müdahil olabilecek kişiler, bir yargılamanın konusu olan hak veya şey üzerinde kısmen ya da tamamen hak iddia eden üçüncü kişilerdir. Bu kişiler, hüküm verilinceye kadar bu durumu ileri sürerek, yargılamanın taraflarına karşı aynı mahkemede dava açabilirler.