• Buradasın

    Sulh ve asliye hukuk mahkemesi arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sulh ve asliye hukuk mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır:
    1. Görev Alanı: Asliye hukuk mahkemeleri, genel özel hukuk uyuşmazlıklarını incelerken, sulh hukuk mahkemeleri istisnai durumlarda devreye girer ve asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girmeyen özel uyuşmazlıkları çözer 3.
    2. Dava Türleri: Asliye hukuk mahkemeleri, malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin her türlü davaya bakarken, sulh hukuk mahkemeleri kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar, taşınır veya taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi gibi belirli dava türlerine bakar 4.
    3. Mahkeme Yapısı: Asliye hukuk mahkemeleri tek hakimli mahkemeler iken, sulh hukuk mahkemeleri de tek hakimli olmasına rağmen genel mahkemelerden farklıdır 2.
    4. Yargılama Usulü: Asliye hukuk mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kimler müdahil olabilir?
    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müdahil olabilecek kişiler, bir yargılamanın konusu olan hak veya şey üzerinde kısmen ya da tamamen hak iddia eden üçüncü kişilerdir. Bu kişiler, hüküm verilinceye kadar bu durumu ileri sürerek, yargılamanın taraflarına karşı aynı mahkemede dava açabilirler.
    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kimler müdahil olabilir?
    Sulh hukuk mahkemesi karara çıkmış ne demek?
    Sulh hukuk mahkemesinde "karara çıkmış" ifadesi, davanın sonuçlandığını ve hâkimin ilgili olay ile ilgili kararını verdiğini ifade eder.
    Sulh hukuk mahkemesi karara çıkmış ne demek?
    Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakmaz?
    Sulh Hukuk Mahkemesi, kanunda özel olarak belirtilen davalar dışında kalan davalara bakmaz. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bakmadığı davalara örnek olarak şunlar gösterilebilir: Malvarlığına ilişkin davalarda, dava konusunun değerine göre asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar; Sulh hukuk mahkemesinin görevine girmeyen çekişmeli yargı işleri; Aile hukuku davaları.
    Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakmaz?
    Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi, genel olarak özel hukuk uyuşmazlıklarına bakar. Bu mahkemeye başvurulabilecek bazı dava türleri şunlardır: Malvarlığına ilişkin davalar: Mülkiyet, borç-alacak, tazminat davaları. Şahıs varlığına ilişkin davalar: Kişilik hakları, aile hukuku, miras davaları. Alacak davaları: Sözleşme, nafaka ve tahliye davaları. Ayrıca, bin lira üzeri alacak davaları da bu mahkemenin yetki alanına girer.
    Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    3 sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
    Sulh hukuk mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: 1. Kira davaları: Kiracı ve ev sahibi arasında sözleşme şartlarına ilişkin çıkan problemler. 2. Miras davaları: Miras haklarına ilişkin uyuşmazlıklar. 3. Ortaklık davaları: Ortak mülkiyetin giderilmesi ve mal paylaşımına ilişkin davalar. 4. Zilyetliğin korunmasına yönelik davalar: Bir malın fiili sahipliğinin korunması ile ilgili davalar. 5. Diğer özel kanunlarda sulh hukuk mahkemesine verilen davalar: Örneğin, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan doğacak uyuşmazlıklar.
    3 sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
    Asliye hukuk ve asliye ceza farkı nedir?
    Asliye hukuk ve asliye ceza mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: - Asliye hukuk mahkemesi, medeni hukukla ilgili uyuşmazlıkların çözümü için yetkilidir. - Asliye ceza mahkemesi, ceza hukuku kapsamındaki suç ve cezaların yargılamasını yapar. 2. Ceza Miktarı: - Asliye ceza mahkemesinde genellikle 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlar görülür. 3. Yargılama Süreci: - Asliye ceza mahkemelerinde yargılama süreçleri daha karmaşık ve uzun olabilirken, asliye hukuk mahkemelerinde süreçler genellikle daha hızlıdır.
    Asliye hukuk ve asliye ceza farkı nedir?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi kavramları aynı şeyi ifade etmez. Asliye hukuk mahkemesi, genel görevli hukuk mahkemelerinden biridir ve özel hukuk uyuşmazlıklarından doğan davalara bakar. Mahallî mahkeme ise, daha genel bir terim olup, belirli bir bölge veya yerleşim yerinde bulunan mahkemeleri kapsar.
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?