• Buradasın

    Üniversitelerde arşiv yönetmeliği var mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, üniversitelerde arşiv yönetmeliği bulunmaktadır. Bu yönetmeliklerden bazıları şunlardır:
    1. Yükseköğretim Kurulu Arşiv Yönetmeliği: Bu yönetmelik, Yükseköğretim Kurulu ve bağlı kuruluşlarında bulunan arşiv malzemesi ve arşivlik malzemenin tespit edilmesi, korunması ve değerlendirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenler 12.
    2. Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik: Bu yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin düzenlenmesi, korunması, ayıklanması ve imhası ile ilgili genel esasları kapsar 34.
    Ayrıca, her üniversitenin kendi arşiv yönergesi de olabilir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Arşiv ne anlama gelir?

    Arşiv kelimesi, belgelerin, kayıtların ve diğer türden bilgilerin saklandığı yer anlamına gelir. Arşiv ayrıca şu anlamlara da gelebilir: - Yayınlanmış veya yayınlanmamış tüm programlara ait görüntüler bütünü; - Bir kurumun veya kuruluşun resmi kayıtlarının saklandığı yer; - Dijital ortamda saklanan ve erişime sunulan belgeler.

    Arşiv hizmetleri yönetmeliği kimlere uygulanır?

    Arşiv Hizmetleri Yönetmeliği, 11 sayılı Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2. maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşları kapsar. Bu nedenle, yönetmelik kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere uygulanır.

    YÖK arşiv denetimi nasıl yapılır?

    YÖK arşiv denetimi, aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir: 1. Ayrım ve Uygunluk Kontrolü: İşlemi tamamlanmış malzemeler, birim arşivine devredilmeden önce ayrım ve uygunluk kontrolünden geçirilir. 2. Gizliliğin Kaldırılması: Gizlilik dereceli malzemeler, arşivde normal malzeme gibi işleme tabi tutulur, ancak gizliliği kaldırılmadıkça bu özelliklerini korur. 3. Tasnif ve Yerleştirme: Malzemeler, işlem gördükleri tarihlerdeki asli düzenleri bozulmadan, Yükseköğretim Kurulu organizasyon şemasına göre tasnif edilir ve yerleştirilir. 4. Ayıklama ve İmha: Kullanılmasına ve muhafazasına lüzum görülmeyen malzemeler, kurum arşivi ayıklama ve imha komisyonu tarafından ayıklanır ve imha edilir. 5. Arşiv Malzemesinin Devri: Arşivlik malzeme, müteakip takvim yılının ilk üç ayı içerisinde kurum arşivine devredilir.

    Akademik arşiv nasıl kullanılır?

    Akademik arşiv kullanımı iki ana amaçla gerçekleştirilir: araştırma ve içerik oluşturma. Araştırma amaçlı kullanım: 1. Arama: Akademik arşiv, kaynakların üst verilerinde ve tam metinlerinde arama imkanı sağlar. 2. Erişim: Kurum veya bölüm bünyesinde üretilen akademik dokümanlara erişim sağlar. İçerik oluşturma amaçlı kullanım: 1. Üye girişi: Üniversite mensupları, üniversitedeki mevcut kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapar. 2. Gönderi: Koleksiyonlarda yetkilendirme, kurumsal akademik arşiv yöneticisi tarafından yapılır. Akademik arşivler, ayrıca telif haklarına uygun olarak yayınların açık erişime açılmasını ve uzun vadeli korunmasını sağlar.

    Arşiv odaları nasıl olmalı?

    Arşiv odaları belirli standartlara uygun olarak düzenlenmelidir. İşte arşiv odalarının olması gereken bazı özellikler: 1. Alan ve Kat Düzeni: Arşiv odaları, belge hacmine göre yeterli alanda inşa edilmelidir. 2. Yangın Güvenliği: İnşaat aşamasında yangına karşı izolasyon sağlanmalı, yangın alarm ve aydınlatma sistemleri kurulmalıdır. 3. İklimlendirme: Sıcaklık ve nem derecesinin tespit edilmesi için klimatizasyon sistemi kurulmalıdır. 4. Pencere Sistemleri: Arşiv belgelerinin ultra-viyole ışınlarından korunması için pencere sistemleri konulmamalıdır. 5. Raf Sistemleri: Rafların yüksekliği 2,1 m-2,2 m, raf arası genişlik 70 cm-80 cm olmalıdır. 6. Erişim Kontrolü: Arşiv odasına sadece yetkili kişilerin erişebilmesi için güvenlik önlemleri alınmalıdır.

    Arşiv yönetmeliği evrak saklama süreleri nelerdir?

    Arşiv yönetmeliğine göre evrak saklama süreleri şunlardır: 1. Birim Arşivinde: Arşivlik malzeme 1-5 yıl süreyle saklanır. 2. Kurum Arşivinde: Arşiv malzemesi 10-14 yıl süreyle saklanır.

    Arşiv kaydı ne anlama gelir?

    Arşiv kaydı, infazı tamamlanmış cezalara ilişkin bilgilerin tutulduğu ikincil bir kayıt sistemidir. Bu kayıt, adli sicil kaydının daha geniş bir çerçevesini oluşturur ve eski hükümlerin, beraatlerin ve düşen davaların kaydını içerir.