• Buradasın

    TBK 345 ve 346 ile 347 ve 348 arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TBK 345 ve 346 ile TBK 347 ve 348 arasındaki farklar şunlardır:
    1. TBK 345 ve 346:
      • TBK 345: Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin davaların her zaman açılabileceğini, ancak yeni kira döneminin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açılması gerektiğini düzenler 1.
      • TBK 346: Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemeyeceğini, özellikle kira bedelinin zamanında ödenmemesi durumunda cezai şart veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmaların geçersiz olduğunu belirtir 24.
    2. TBK 347 ve 348:
      • TBK 347: Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracının belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşmenin aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacağını düzenler 1. Ayrıca, kiraya verenin, on yıllık uzama süresi sonunda sözleşmeyi herhangi bir sebep göstermeksizin sona erdirebileceğini belirtir 3.
      • TBK 348: Kira sözleşmesinin feshi bildiriminin yazılı şekilde yapılmasını zorunlu kılar 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TBK'nın 345 ve 346 maddeleri nelerdir?

    TBK'nın 345 ve 346 maddeleri konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin düzenlemeleri içerir: TBK Madde 345: Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin davanın her zaman açılabileceğini, ancak yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açılması gerektiğini veya kiraya verenin kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunması durumunda, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açılması halinde, mahkemece belirlenecek kira bedelinin bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlayacağını düzenler. TBK Madde 346: Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemeyeceğini, özellikle kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmaların geçersiz olduğunu belirtir.

    Kira tespit davası TBK 344 ve 345 arasındaki fark nedir?

    Kira tespit davası ile TBK 344 ve 345 arasındaki farklar şunlardır: 1. Kira Tespit Davasının Hukuki Niteliği: Kira tespit davası, kira bedelinin belirlenmesi amacıyla açılan bir davadır ve inşai (kurucu) nitelikte bir tespit davasıdır. 2. TBK 344 ve 345 Maddeleri: Bu maddeler, Türk Borçlar Kanunu'nda kira bedelinin tespitine ilişkin düzenlemeleri içerir. - TBK 344: Kira bedelinin, TÜFE oranındaki artış ile sınırlı kalarak hakim tarafından belirlenmesini düzenler. - TBK 345: Kira tespit davasının açılabilme şartlarını ve dava açma süresini belirler.

    TBK 347 nedir?

    TBK 347, Türk Borçlar Kanunu'nun konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin bildirim yoluyla sona ermesi ile ilgili maddesidir. Bu maddeye göre: - Belirli süreli sözleşmelerde kiracı, sürenin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmazsa sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. - Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. - On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. - Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.