• Buradasın

    Talimat verme yetkisi kime aittir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Talimat verme yetkisi farklı bağlamlarda farklı kişilere ait olabilir:
    1. Türk Ticaret Kanunu'na göre: Hâkim şirket tarafından bağlı şirkete verilecek talimatın, topluluğun belirlenmiş ve somut politikalarının gereği olması durumunda, bu yetki hâkim şirkete aittir 1.
    2. İdare hukukunda: Hizmetin yürütülmesinden sorumlu olan idare, hizmetin yürütülüş şartlarını belirler ve bu şartlara uyulmasını sağlamak için idareye talimat verme yetkisi verilmiştir 2. Ayrıca, Cumhurbaşkanı da millî güvenlik politikalarını belirleme ve gerekli tedbirleri alma yetkisine sahiptir 3.
    3. Sözleşmelerde: Hizmet alımlarında, yüklenicilere talimatları verme yetkisi kontrol teşkilatına aittir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Talimat nedir?

    Talimat iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Yönerge: Bir işin yapılması için verilen emir veya buyruk. 2. Askeri Terim: Görevin gerektirdiği hizmetlerin başarıyla yürütülmesi için kumandan, başkan veya daire başkanları tarafından verilen, o hizmetle ilgili sorumluluk, düzen ve ilkeleri içeren buyruklar.

    Talimat gelmesi ne demek?

    "Talimat gelmesi" ifadesi, üst düzeyde bulunan birinin, yaptıracağı işle ilgili olarak görüşünü belirtmesi veya yol göstermesi anlamına gelir.

    Yetki devrine örnek nedir?

    Yetki devrine örnek olarak bir proje yöneticisinin ekip üyelerine belirli görevleri ataması gösterilebilir. Ayrıca, bir müdürün rutin raporlama işlemlerini bir alt çalışanına devretmesi de yetki devri örneği olarak verilebilir.

    Yasama yetkisi kime aittir?

    Yasama yetkisi, Türkiye'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir ve bu yetki devredilemez.

    Talimat ve yönetmelik arasındaki fark nedir?

    Talimat ve yönetmelik arasındaki temel farklar şunlardır: - Talimat, bir kişi tarafından verilen emir veya buyruktur. - Yönetmelik ise, bir kuruluşun veya devletin, bir yasayı uygulama ve yönetme şeklini belirleyen detaylı ve resmi bir düzenleyici metindir.

    İş sağlığı ve güvenliği talimatlarını kim hazırlar?

    İş sağlığı ve güvenliği talimatlarını işveren hazırlar. Bu süreçte işveren, aşağıdaki adımları izlemek zorundadır: 1. Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak. 2. Önleyici tedbirler almak ve organizasyonu yapmak. 3. Gerekli araç ve gereçleri sağlamak. 4. Eğitim ve bilgi verme yükümlülüklerini yerine getirmek. Ayrıca, işveren, bu talimatları uygulamak üzere sağlık ve güvenlik koordinatörleri de görevlendirebilir.

    HMK yetki kuralları nelerdir?

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca yetki kuralları şunlardır: 1. Yetki Sözleşmesi: Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. 2. Kesin Yetki: Kanunlarda mahkemenin kesin yetkili olarak belirlendiği hallerde, davalar sadece kanunda belirtilen yer veya yerlerle sınırlı olarak açılabilir. 3. Genel Yetkili Mahkeme: Davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. 4. Diğer Özel Yetki Halleri: Taşınmazın aynından doğan davalar, şubeler ve tüzel kişilerle ilgili davalar gibi durumlarda da özel yetki kuralları geçerlidir.