Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, gıda işletmelerinin kayıt veya onay işlemlerine dair usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Yönetmeliğin kapsamı: Kurban bayramında kesim yapılan yerler; Köylerdeki kişisel ihtiyaç amaçlı kesim yerleri; Kişisel tüketim amacıyla birincil üretim yapılan yerler; Kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlandığı, işlendiği ve depolandığı yerler; Gıdanın; geçici olarak, zaman zaman ve küçük ölçekte kermes, kültürel etkinlikler gibi bireysel gönüllüler tarafından yardım amaçlı hazırlandığı, depolandığı ve sunulduğu yerler haricindeki gıda işletmelerini kapsar. Yönetmeliğin amacı: Kayıt kapsamındaki gıda işletmelerine işletme kayıt belgesi, onay kapsamındaki gıda işletmelerine ise işletme onay belgesi verilmesini sağlamak; Gıda işletmelerinin onay şartlarını gözden geçirmek; Onay şartlarının devam etmemesi durumunda gerekli yaptırımları uygulamak. Kayıt ve onay belgeleri, sınai faaliyet yapılmasına izin vermez; bunların geçerli olabilmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması zorunludur.