• Buradasın

    Olur yazısını kim onaylar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Olur yazısı, resmi yazışmalarda bir durumun veya isteğin onaylandığını bildiren belge, yetkili makam tarafından onaylanır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Olur ve onay yazısı arasındaki fark nedir?

    Olur ve onay yazısı arasındaki temel fark, onay yazısının bir talebin veya isteğin resmi olarak kabul edildiğini belirtmesi, olur yazısının ise daha genel bir onay veya izin ifadesi olmasıdır. Onay yazısında ayrıca, yazının tarihi, onaylayan kişinin adı, soyadı ve unvanı gibi unsurlar da yer alır.

    İzin onay formu kim imzalar?

    İzin onay formunda hem izne ayrılacak olan çalışanın hem de izni onaylayan şirket yetkilisinin imzaları bulunmalıdır.

    Onay gerektiren yazılar nasıl hazırlanır?

    Onay gerektiren yazılar aşağıdaki adımlarla hazırlanır: 1. Teklif: İlgili birim tarafından yazı teklif edilir. 2. İmza Bölümü: Yazı, imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle "OLUR" yazılır. 3. Onay Tarihi: "OLUR"un altına onay tarihi yazılır. 4. İmza: Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve unvanı yazılır. 5. Ek Bilgiler: Yazıyı teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa, bunlardan onay makamına en yakın yetkili "Uygun görüşle arz ederim." ifadesiyle onaya katılır. Elektronik ortamda hazırlanan yazılarda, onaylayacak yetkili kişi yazıyı güvenli elektronik imzası ile imzalar.

    Onaylama nasıl yapılır?

    Onaylama işlemleri farklı alanlarda farklı şekillerde yapılabilir: 1. MHRS Randevu Onaylama: Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan randevuların onaylanması için, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılmalıdır: - MHRS web sitesi veya mobil uygulama üzerinden; - ALO 182 çağrı merkezi aracılığıyla. 2. SGK Şifre Onaylama: SGK e-bildirge şifre onaylaması, e-devlet üzerinden e-bildirge kullanıcısı olarak tanımlanmış kişi veya kişiler tarafından yapılmalıdır. 3. İstirahat Raporu Onaylama: İşçilerin aldığı istirahat raporlarının onaylanması, işverenin "Çalışılmadığına Dair Bildirim" ekranından "Onay" vermesi ile yapılır.

    Resmi yazıda onay nasıl yapılır?

    Resmi yazıda onay, aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir: 1. Yazı, ilgili birim tarafından teklif edilir ve yetkili makama sunulur. 2. İmza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle "OLUR" yazılır. 3. "OLUR" un altında onay tarihi yer alır. 4. Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve unvanı yazılır. Eğer teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa, bunlardan onay makamına en yakın yetkili "Uygun görüşle arz ederim." ifadesiyle onaya katılır.

    Belge onay makamı kim?

    Belge onay makamı, belgenin imzalanacağı son makamdır ve bu makam "İmza Makamı" menüsünden seçilir.