Buradasın
Kantin ve kafeterya sözleşmesi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kantin ve kafeterya sözleşmesi yaparken aşağıdaki temel maddeler dikkate alınmalıdır:
- Genel Esaslar: İşletmeci, işin yürütümünden doğan tüm rizikonun kendisine ait olduğunu kabul eder ve tüm faaliyet giderlerini kendi karşılar 12.
- İşletme Konusu: İşletmeci, sözleşme konusu alanlarda sadece yiyecek ve içecek satışı yapabilir, başka bir işletme faaliyeti gösteremez 12.
- Personel: İşletmeci, işletmede faaliyet gösteren tüm personelin sabıka kaydı olmadığına dair belgeleri ibraz etmek zorundadır 12.
- Maaş ve SGK: Sözleşme konusu alanın işletilmesi ile ilgili tüm personel maaşları, primler, SGK ve vergi yükümlülükleri işletmecinin sorumluluğundadır 12.
- Ruhsat ve İzinler: İşletmeci, sözleşme konusu işletmeyi açabilmek için gerekli tüm izin ve ruhsatları kendi adına almak zorundadır 12.
- Dekorasyon ve Tadilat: İşletmeci, tüm dekorasyon masraflarını kendisi üstlenir ve sözleşmeyi imzaladıktan itibaren en geç 15 gün içinde işletmeyi satışa hazır hale getirir 12.
- Devir ve Temlik: İşletmeci, sözleşmeyi ve alacaklarını üçüncü kişilere devir veya temlik edemez 2.
- Fesih: Sözleşme, tarafların karşılıklı rızasıyla veya belirli koşulların gerçekleşmesi halinde tek taraflı olarak feshedilebilir 2.
Bu maddeler, genel bir çerçeve sunmakta olup, her sözleşme duruma göre özelleştirilebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: