• Buradasın

    İş kanunu 34 madde nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İş Kanunu'nun 34. maddesi, işçinin ücretinin ödenmemesi durumunda sahip olduğu hakları düzenler 12:
    Maddeye göre:
    • Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir 12.
    • Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır 12.
    • Bu işçilerin iş akitleri, çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz 12.
    Bu madde, işçinin iş sözleşmesini feshetmeden önce işverene bir yaptırım uygulayabilme imkanı tanır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İş Kanunu 24 ve 25 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 24. ve 25. maddeleri, işçinin ve işverenin haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme durumlarını düzenler. İş Kanunu'nun 24. maddesi, işçinin iş sözleşmesini feshetme nedenlerini şu şekilde sıralar: 1. Sağlık sebepleri: İşin işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli olması. 2. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller: İşveren veya diğer işçilerin işçiye veya ailesine karşı onur kırıcı sözler söylemesi, cinsel tacizde bulunması gibi durumlar. 3. Zorlayıcı sebepler: İşçinin işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmasını engelleyecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması. İş Kanunu'nun 25. maddesi ise işverenin iş sözleşmesini feshetme nedenlerini şu şekilde belirtir: 1. Sağlık sebepleri: İşçinin kendi kastı veya düzensiz yaşam tarzı nedeniyle hastalığa yakalanması ve bu durumun iş devamsızlığına yol açması. 2. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller: İşçinin işvereni yanıltması, işverene veya ailesine karşı suç işlemesi gibi durumlar. 3. İşçinin işine devam etmemesi: İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın işe devam etmemesi. 4. İşçinin iş güvenliğini tehlikeye atması: İşçinin kendi isteği veya savsaması nedeniyle iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi.

    İş Kanunu'nda kaç madde var?

    4857 sayılı İş Kanunu'nda toplam 80 madde bulunmaktadır.

    İş kanununa göre 3 temel madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'na göre iş hayatının temel maddeleri şunlardır: 1. İş Sözleşmelerinin Feshi: İşçinin veya işverenin iş sözleşmesini feshetme koşulları ve ihbar süreleri belirlenir. 2. İşçinin Hakları: İşçinin ücret, doğum izni, ayrımcılık yasağı gibi hakları ve işverenin bu haklara uyma yükümlülükleri düzenlenir. 3. İşverenin Hakları: İşverenin iş disiplinini sağlama, haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme ve işçileri koruma hakları tanımlanır.

    İş kanunu 4857 nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenler. Kanunun bazı önemli maddeleri: - Tanımlar: İşçi, işveren, işyeri gibi kavramların tanımlarını yapar. - İş sözleşmesi: İş sözleşmesinin türlerini (belirli veya belirsiz süreli, tam veya kısmî süreli) ve şeklini belirler. - Çalışma süresi: Haftalık çalışma süresinin en çok kırkbeş saat olduğunu ve bu sürenin işyerlerinin çalışma günlerine nasıl bölüneceğini düzenler. - Geçici iş ilişkisi: İşverenin, başka bir işverene işçisini geçici olarak devretme hakkını ve bu durumda işverenin sorumluluklarını belirler. - Ücret ve sosyal haklar: İşçinin ücret ve diğer sosyal haklarını, ödeme dönemlerini ve bu hakların nasıl hesaplanacağını düzenler.