Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İş hukukunda ispat kuralları, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan lehine hak elde eden tarafın bu durumu ispatlamakla yükümlü olması ilkesine dayanır 25.
İş hukukunda yaygın ispat kuralları şunlardır:
- İş Sözleşmesinin Varlığı ve Türü: İş sözleşmesinin varlığı ve türü, işçi tarafından ispatlanmalıdır 23. Yazılı iş sözleşmesi veya diğer yazılı deliller yoksa tanık delili ile iş ilişkisinin varlığı kanıtlanabilir 23.
- Hizmet Süresi: İşe giriş bildirgesi, Sosyal Sigortalar Kurumu kayıtları ve işyeri şahsi sicil dosyasındaki deliller, hizmet süresini ispatlamak için kullanılır 23.
- Ücret: Ücretin miktarını ispat yükü işçidedir 23. Bireysel veya toplu iş sözleşmesi, ücret bordrosu ve bankaya işçi adına ödemeyi gösteren kayıtlar yazılı delil niteliğindedir 23.
- Fazla Çalışma: Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu durumunu ispatlamakla yükümlüdür 3. İşyeri kayıtları, işyeri iç yazışmaları ve tanık beyanları delil olarak kullanılabilir 3.
- Fesih: İş sözleşmesinin feshedilme şekli ve nedenleri, feshin haklı veya geçerli bir sebebe dayanıp dayanmadığı, ilgili taraflarca ispatlanmalıdır 4.
İşçilik alacaklarının ispatında, profesyonel bir hukuk danışmanından yardım almak sürecin etkin ve doğru bir şekilde yönetilmesi açısından önemlidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: