• Buradasın

    Arşiv ayıklama ve imha yönetmeliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Arşiv Ayıklama ve İmha Yönetmeliği, kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin düzenlenmesi, korunması, kaybı engellenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirler 13.
    Yönetmeliğin temel konuları:
    • Ayıklama: Hukuki değerini kaybetmiş belgelerin birbirinden ayrılması ve ileride arşiv belgesi olabilecek arşivlik belgelerin tespiti 13.
    • İmha: Saklanmasına gerek görülmeyen belgelerin yok edilmesi 13.
    • Arşivlerin oluşturulması ve düzenlenmesi: Belgelerin arşivlerde nasıl saklanacağı, yerleştirileceği ve yönetileceği 3.
    • Belge yöneticileri: Belgelerin yönetimi ve arşiv hizmetlerinden sorumlu kişilerin belirlenmesi 13.
    Yönetmelik, 11 sayılı Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Arşiv kaydı temizlendi ne demek?

    Arşiv kaydının temizlenmesi, adli sicil kaydındaki bilgilerin silinerek arşiv kaydına alınması anlamına gelir. Bu işlem, aşağıdaki durumlarda gerçekleşir: Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması. Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması veya genel af. İlgili kişinin ölümü. Arşiv kaydının temizlenmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir.

    Arşivde dosya nasıl saklanır?

    Arşivde dosya saklama yöntemleri fiziksel, dijital, bulut tabanlı ve yerel sunucu tabanlı olarak dört ana kategoriye ayrılır: 1. Fiziksel Dosya Saklama: Dosyaların dosya dolapları, raflar veya arşiv odalarında düzenli bir şekilde saklanması. 2. Dijital Dosya Saklama: Dosyaların elektronik ortamda, bilgisayarlar ve sunucular aracılığıyla saklanması. 3. Bulut Tabanlı Dosya Saklama: Verilerin internet üzerinden sunuculara yüklenmesi ve saklanması. 4. Yerel Sunucu Tabanlı Dosya Saklama: Verilerin kurumsal sunucular üzerinde saklanması. Ayrıca, hibrid dosya saklama yöntemi de kullanılarak farklı saklama çözümlerinin avantajları bir araya getirilebilir.

    Arşiv hizmetleri yönetmeliği kimlere uygulanır?

    Arşiv Hizmetleri Yönetmeliği, 11 sayılı Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2. maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşları kapsar. Bu nedenle, yönetmelik kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere uygulanır.

    Arşiv ne anlama gelir?

    Arşiv kelimesi, belgelerin, kayıtların ve diğer türden bilgilerin saklandığı yer anlamına gelir. Arşiv ayrıca şu anlamlara da gelebilir: - Yayınlanmış veya yayınlanmamış tüm programlara ait görüntüler bütünü; - Bir kurumun veya kuruluşun resmi kayıtlarının saklandığı yer; - Dijital ortamda saklanan ve erişime sunulan belgeler.

    Arşiv odaları nasıl olmalı?

    Arşiv odaları belirli standartlara uygun olarak düzenlenmelidir. İşte arşiv odalarının olması gereken bazı özellikler: 1. Alan ve Kat Düzeni: Arşiv odaları, belge hacmine göre yeterli alanda inşa edilmelidir. 2. Yangın Güvenliği: İnşaat aşamasında yangına karşı izolasyon sağlanmalı, yangın alarm ve aydınlatma sistemleri kurulmalıdır. 3. İklimlendirme: Sıcaklık ve nem derecesinin tespit edilmesi için klimatizasyon sistemi kurulmalıdır. 4. Pencere Sistemleri: Arşiv belgelerinin ultra-viyole ışınlarından korunması için pencere sistemleri konulmamalıdır. 5. Raf Sistemleri: Rafların yüksekliği 2,1 m-2,2 m, raf arası genişlik 70 cm-80 cm olmalıdır. 6. Erişim Kontrolü: Arşiv odasına sadece yetkili kişilerin erişebilmesi için güvenlik önlemleri alınmalıdır.

    Arşiv yönetmeliği evrak saklama süreleri nelerdir?

    Arşiv yönetmeliğine göre evrak saklama süreleri şunlardır: 1. Birim Arşivinde: Arşivlik malzeme 1-5 yıl süreyle saklanır. 2. Kurum Arşivinde: Arşiv malzemesi 10-14 yıl süreyle saklanır.

    CTE arşiv yönetmeliği nedir?

    CTE arşiv yönetmeliği, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve arşiv hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliktir. Bu yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin; düzenlenmesi, korunması, herhangi bir sebepten dolayı kaybının engellenmesi ve değerlendirilmesidir.