Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Karkas hayvanın et oranı, ırk, yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişmekle beraber ortalama olarak %75-80'dir 3.
Örneğin, 500 kilogram ağırlığa sahip bir sığırdan elde edilen 300 kilogram karkas etin yaklaşık 230 kilogramı etten oluşur 3.
Karkas et oranı şu şekilde hesaplanabilir:
- Karkas oranı (%) = (Soğuk karkas ağırlığı / Canlı ağırlık) × 100 2.
Örneğin, 600 kg canlı ağırlıktaki bir danadan 300 kg soğuk karkas elde edilirse:
- (300 / 600) × 100 = %50 2.
Bu oran, hayvanın genetik kapasitesi, beslenme düzeyi ve kesim öncesi stres durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: