Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı: Bir Yemek Antropolojisi kitabı, Kübra Sultan Yüzüncüyıl, Aynülhayat Uybadin, Arif Bilgin ve Suavi Aydın tarafından hazırlanmıştır. Kübra Sultan Yüzüncüyıl ve Aynülhayat Uybadin, Sakarya'yı köy köy gezip yerel halkla görüşmeler yapmışlardır. Arif Bilgin, 19. yüzyıl sonlarına ve yüzyıl dönümüne ilişkin Adapazarı ve çevresindeki gıda üretimine bakarak arşiv belgelerini ve temettuat defterlerini incelemiştir. Suavi Aydın, Sakarya'nın iskân tarihini yazarak kültürel çeşitliliğini göstermiştir. Kitap, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın "GastroSakarya" projesi kapsamında hazırlanmış ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır.