• Buradasın

    VUK

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    353/1 maddesi gereğince nedir?

    VUK 353/1 maddesi, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ve özel usulsüzlük cezalarını düzenleyen bir maddedir. Bu maddeye göre aşağıdaki durumlar özel usulsüzlük cezası gerektirir: 1. Zorunlu belgelerin düzenlenmemesi veya alınmaması: Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin hiç düzenlenmemesi veya alınmaması. 2. Gerçek tutarın farklı gösterilmesi: Düzenlenen belgelerde gerçek tutardan farklı bir tutar yazılması. 3. Elektronik belge düzenleme zorunluluğuna uyulmaması: Maliye Bakanlığı tarafından elektronik belge düzenleme zorunluluğu getirilen durumlarda, bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmemesi. Cezalar, her bir belge için en az belirli bir tutardan başlar ve bir takvim yılı içinde kesilebilecek toplam ceza için üst sınır vardır.

    VUK 222. madde nedir?

    VUK 222. madde, Vergi Usul Kanunu'nun bir hükmü olup, defterlerin tasdiki ile ilgilidir. Bu maddeye göre: - Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler, Ocak ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar. - Hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca belirlenenler, bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yenilemek zorundadır.

    Vuk 153a teminat nasıl hesaplanır?

    VUK 153/A maddesine göre teminat hesaplaması şu şekilde yapılır: 1. Asgari Teminat Tutarı: Düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan toplam tutarın %10'u. 2. Üst Sınır: 14 milyon Türk Lirası. Bu hesaplamaya göre, teminat tutarı, her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenen asgari tutardan az olamaz.

    VUK 112 nedir?

    VUK 112, Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesi anlamına gelir ve bu madde, özel ödeme zamanları ile ilgilidir. Başlıca konuları: - İkmalen, re'sen veya idarece tarh olunan vergiler: Bu vergilerin taksit süreleri içinde veya geçtikten sonra ödenmesi. - Dava konusu yapılan vergiler: Verginin ödenmemiş kısmına, yargı kararı gelene kadar gecikme faizi uygulanması. - Uzlaşılan vergiler: Uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar gecikme faizi ödenmesi.

    VUK 560 sayılı tebliğ nedir?

    VUK 560 sayılı tebliğ, 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmamasına ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'dir. Bu tebliğ ile, kapsam dâhilindeki mükelleflerin Ocak-Şubat-Mart 2024 dönemini kapsayan geçici vergi döneminde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutmamaları uygun bulunmuştur.

    Kanuni temsilcilerin ödevi VUK 10'a göre aşağıdakilerden hangisidir?

    Kanuni temsilcilerin ödevi, VUK 10'a göre tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevleri yerine getirmektir.

    563 sıra no'lu VUK Genel Tebliği nedir?

    563 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği, 31/8/2024 tarihli ve 32648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu tebliğ ile enflasyon düzeltmesi yapılması gereken 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde, aşağıdaki mükellefler için düzenleme yapılmıştır: 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL'nin altında olanlar; 213 sayılı VUK'un mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (9) uncu bendi kapsamındaki mükellefler hariç. Bu mükellefler, belirtilen geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacaklardır.

    509 seri nolu VUK Genel Tebliği ile e-irsaliyeye kimler geçmek zorunda?

    509 seri nolu VUK Genel Tebliği ile e-irsaliyeye geçmek zorunda olan mükellefler şunlardır: 1. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans alanlar. 2. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştirenler. 3. Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve bu ruhsatlara sahip kişilerle yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler. 4. Şeker imalatı gerçekleştiren mükellefler. 5. Demir ve çelik ile demir veya çelikten eşyaların imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler. 6. Gübre Takip Sistemi'ne kayıtlı kullanıcılar. 7. 2019 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzeri olan e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler. 8. 5957 sayılı Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler. Ayrıca, GİB tarafından riskli veya vergiye uyum düzeyi düşük olarak değerlendirilen mükellefler de e-irsaliye uygulamasına geçmek zorunda olabilirler.

    77-Mük. 355/1-1-213 sayılı VUK mükerrer 355/1-1 maddesi gereğince ne demek?

    "77-Mük. 355/1-1-213 sayılı VUK mükerrer 355/1-1 maddesi gereğince" ifadesi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1-1 maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezasını ifade eder. Bu maddeye göre, elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde 2.500 Türk Lirası özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

    TMS ve VUK amortisman farkları nelerdir?

    TMS (Türkiye Muhasebe Standartları) ve VUK (Vergi Usul Kanunu) amortisman farkları şunlardır: 1. Amortisman Ayrılması: VUK'ta amortisman ayrılması ihtiyari iken, TMS'de zorunludur. 2. Faydalı Ömür: VUK'ta faydalı ömür doğrudan Maliye Bakanlığı tarafından belirlenirken, TMS'de işletme tarafından gerçekçi tahminlere dayanılarak belirlenir. 3. Kalıntı Değer: VUK, varlığını kalıntı değerini dikkate almaz ve sadece defter değerini esas alır; oysa TMS'de amortismana tabi tutar, varlığın defter değerinden kalıntı değeri düşüldükten sonraki tutar üzerinden hesaplanır. 4. Amortisman Yöntemleri: VUK'ta normal amortisman, azalan bakiyeler ve fevkalade amortisman yöntemleri varken, TMS'de ayrıca üretim miktarı yöntemine göre amortisman ayırma imkanı da vardır. 5. Amortisman Başlangıcı: VUK'ta amortisman, varlığın kullanıma hazır olduğu tarihte başlarken, TMS'de ancak varlık aktife kaydedildiğinde amortisman ayrılır.

    VUK 376 madde nedir?

    VUK 376. madde, Vergi Usul Kanunu'nun Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirme başlıklı maddesidir. Bu maddeye göre, mükellef veya vergi sorumlusu, ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve cezalarını belirli şartlar altında indirimden yararlanarak ödeyebilir: 1. Başvuru Süresi: Vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulmalıdır. 2. Ödeme Süresi: İndirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat gösterilerek vadenin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmelidir. 3. Dava Konusu Yapmama: İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması gerekmektedir. 4. İndirim Oranı: Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilir. Bu uygulamadan yararlanmak için, mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve cezayı belirtilen süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa, indirim hakkından faydalanamaz.

    Usulsüz fatura kesmenin cezası VUK 349 ve 359 mu?

    Usulsüz fatura kesmenin cezası, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 359. maddesinde düzenlenmiştir.

    449 sıra nolu VUK Genel Tebliği nedir?

    449 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği, 10 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu tebliğ, geçmişe yönelik mükellefiyet tesis edilenlere elektronik beyanname ve bildirimleri vermemeleri nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezalarını düzenlemektedir. Tebliğle yapılan bazı düzenlemeler şunlardır: - 10 Nisan 2015 tarihinden önce kesilen cezaların durumu; - Cezalara karşı açılan davalarda yargı kararlarının sonuçları ve bu kararların idareye ve mükelleflere etkileri; - Beyanname ve bildirimlerin verilmesi gerektiğine ilişkin mükelleflere yapılacak bildirimler.

    Amortisman gideri 68 1 nedir?

    680-Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları hesabı, Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamında amortisman giderlerinin izlendiği hesaplardan biridir. Amortisman gideri 681 ifadesi, muhtemelen bir yazım hatası olup, doğru terim "amortisman gideri 680" olarak geçmektedir.

    VUK 231 ve 232 nedir?

    VUK 231 ve 232, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) önemli maddeleridir. VUK 231, fatura nizamı ile ilgilidir ve faturanın düzenlenmesinde uyulması gereken kuralları belirler: - Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. - Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur. - Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. - Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur. - Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. VUK 232 ise fatura kullanma mecburiyeti ile ilgilidir ve hangi durumlarda fatura düzenlenmesi gerektiğini açıklar: - Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler, sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve isteyenlere de fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. - Fatura düzenlenmesi gereken diğer durumlar, faturanın bedelinin belirli bir tutarı geçmesi veya istenmesi halinde emtiayı satan veya işi yapan tarafından yerine getirilir.

    Geçmişe dönük yeniden değerleme nasıl yapılır?

    Geçmişe dönük yeniden değerleme iki farklı yöntemle yapılabilir: VUK Geçici 32. madde ve VUK Mükerrer 298-Ç maddesi kapsamında. 1. VUK Geçici 32. madde: Bu madde kapsamında yeniden değerleme tek seferlik olarak yapılır. 2. VUK Mükerrer 298-Ç maddesi: Bu madde ile sürekli yeniden değerleme imkanı sağlanır. Yeniden değerleme süreci, bir ekibin üç temel soru üzerinden düşüncelerini paylaştığı geçmişe dönük değerlendirme toplantılarıyla da desteklenebilir: "Neler iyi gitti?", "Neler daha iyi olabilirdi?" ve "Neler öğrendik?".

    Vuk 356 ve 357 ile mükerrer 358 ve 360 maddeleri nedir?

    VUK 356 ve 357 maddeleri ile mükerrer 358 ve 360 maddeleri Vergi Usul Kanunu'nda yer alan önemli hükümlerdir: 1. VUK 356 Maddesi: Bu madde, özel usulsüzlük cezalarını düzenler ve fatura ve benzeri evrak vermeyen veya almayanlara, veraset ve intikal vergisi beyannamelerini geç verenlere uygulanacak cezaları belirler. 2. VUK 357 Maddesi: Hileli vergi suçunu tanımlar ve bu suçu işleyenler hakkında üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ve ticaret, sanat ve meslek icrasından mahrumiyet öngörür. 3. Mükerrer 358 Maddesi: Bu madde, bilgi vermekten çekinenleri ve 257. madde hükmüne uymayanları kapsar ve bu kişiler için cezalar belirler. 4. Mükerrer 360 Maddesi: Vergi mahremiyetinin ihlali durumunda uygulanacak cezaları düzenler.

    Geçmiş yıl zararları enflasyon düzeltmesinde dikkate alınır mı?

    Geçmiş yıl zararları, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınır. VUK'un Mükerrer 298/A maddesinin 5. fıkrasına göre, matrahın tespitinde geçmiş yıl mali zararları, enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş tutarları ile birlikte değerlendirilir.

    556 sıra no'lu VUK Genel Tebliği Nedir?

    556 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı VUK'ta yer alan had ve tutarların 2024 yılı için yeniden değerleme oranında artırılmasını içeren bir tebliğdir. Bu tebliğ ile belirlenen bazı önemli had ve tutarlar şunlardır: - Fatura düzenleme sınırı: 6.900 TL. - Şüpheli alacak tutarı: 14.000 TL. - Elektronik belge düzenlenmemesi cezası: 3.400 TL. Tebliğ, 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    VUK 507 uyumlu Android POS nedir?

    VUK 507 uyumlu Android POS, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 507 sıra numaralı tebliğine uygun olarak geliştirilen Android tabanlı yeni nesil POS cihazlarıdır. Bu cihazlar, işletmelerin satış, ödeme ve tahsilat işlemlerini elektronik ortamda güvenli bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlar.