• Buradasın

    509 seri nolu VUK Genel Tebliği ile e-irsaliyeye kimler geçmek zorunda?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-irsaliye uygulamasına geçmek zorunda olan mükellefler şunlardır:
    • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler 125.
    • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal eden mükellefler 125.
    • Maden ruhsat veya sertifikası sahipleri ve bu ruhsat veya sertifikaya sahip kişilerle yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler 45.
    • Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ve medikal malzeme ile ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler 13.
    • Başkanlık tarafından yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefler veya mükellef grupları 5.
    Ayrıca, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) belirli bir tutarı aşan mükellefler de e-irsaliye uygulamasına geçmek zorundadır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    573 ve 509 nolu VUK Genel Tebliğ Değişiklikleri Nelerdir?

    573 ve 509 nolu VUK Genel Tebliğ değişikliklerinden bazıları şunlardır: e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu. e-Dekont uygulamasına dahil olma. Mali mühür. e-Belge olarak düzenleme zorunluluğu. 573 ve 509 nolu VUK Genel Tebliğ değişikliklerinin tamamına, resmigazete.gov.tr ve lexpera.com.tr sitelerinden ulaşılabilir.

    E İrsaliye hangi durumlarda kesilir?

    e-İrsaliye, aşağıdaki durumlarda kesilir: 1. Malın Satışı Durumunda: Malın alıcıya teslim edilmesi gerektiğinde sevk irsaliyesi olarak e-İrsaliye düzenlenir. 2. Malın İadesi Durumunda: Alıcı, satın aldığı malı iade etmek istediğinde iade irsaliyesi olarak e-İrsaliye kesilir. 3. Şirket İçi Transferlerde: Aynı şirketin farklı şubeleri veya depoları arasında mal transferi gerçekleştiğinde transfer irsaliyesi olarak e-İrsaliye düzenlenir. 4. Üretim ve İmalat İşlemlerinde: Üretim süreci için ham madde veya yarı mamul maddelerin bir bölümden başka bir bölüme taşınması durumunda üretim irsaliyesi olarak e-İrsaliye kesilir. 5. Malın Dönüşümü Durumunda: Bir malın başka bir mala dönüştürülmesi sonucunda elde edilen yeni ürünün kaydedilmesi için dönüşüm irsaliyesi olarak e-İrsaliye düzenlenir. 6. Zayi Olmuş Mallar İçin: Depodaki malların çeşitli nedenlerle kaybolması durumunda, bu malların kaydı için zayi irsaliyesi olarak e-İrsaliye kesilir.

    VUK irsaliye genel tebliği nedir?

    VUK (Vergi Usul Kanunu) İrsaliye Genel Tebliği, mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla, kağıt ortamdaki sevk irsaliyesinin elektronik belge olarak düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen bir tebliğdir. Bu tebliğ kapsamında yer alan düzenlemeler şunlardır: - E-İrsaliye Belgesi: Yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki sevk irsaliyesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. - Zorunluluk: Belirli ciroyu aşan veya belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren e-fatura mükellefleri için e-irsaliye uygulaması zorunludur. - Başvuru ve Geçiş: E-irsaliye uygulamasına, kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu veya özel entegratörler aracılığıyla başvurulabilir ve geçiş yapılabilir. - İçerik: E-irsaliyede bulunması gereken bilgiler, düzenlenme tarihi, belge numarası, gönderenin ve alıcının bilgileri gibi detayları içerir. - Ceza Uygulaması: Zorunluluğa rağmen e-irsaliye düzenlemeyen mükelleflere Vergi Usul Kanunu uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanır.

    E fatura ile e irsaliye aynı mı?

    Hayır, e-fatura ile e-irsaliye aynı değildir. Kullanım amaçları farklıdır: e-irsaliye, ürünün bir yerden farklı bir adrese sevk işlemini belirtmek için düzenlenirken, e-fatura bir ürünün satışını belirtmek için düzenlenir. Farklı bilgiler içerirler: e-faturada ödeme tutarı gibi bilgiler yer alırken, e-irsaliyede bu bilgiler bulunmaz; bunun yerine daha çok taşınma ile ilgili bilgiler bulunur. Aynı anda kullanılabilirler: Evet, e-irsaliye ve e-fatura aynı anda kullanılabilir.

    509 VUK Genel Tebliği e-belge zorunluluğu ne zaman başlıyor?

    509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre e-belge zorunluluğu, farklı mükellef grupları için çeşitli tarihlerde başlamaktadır: 2024 yılı cirosu 3 milyon ve üzeri olan mükellefler. Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükellefler. Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar. E-Fatura uygulamasına kayıtlı ve brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler. Bu tarihlerden önce e-belge uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükellefler de bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509) incelenebilir.

    E-irsaliye ve sevk irsaliyesini kim keser?

    E-irsaliye ve sevk irsaliyesini kim keser? E-irsaliye, e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi, malın durumuna göre farklı taraflar tarafından düzenlenir: Satıcı tarafından: Mal satıcı tarafından taşınıyorsa, sevk irsaliyesi satıcı tarafından düzenlenir. Alıcı tarafından: Mal alıcı tarafından taşınıyorsa, sevk irsaliyesi alıcı tarafından düzenlenir. Kargo veya lojistik şirketi tarafından: Mal kargo ya da lojistik şirketi tarafından taşınıyorsa, sevk irsaliyesi bu şirketler tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir ve iki nüshası mutlaka ürünün taşındığı araçta bulundurulur.

    E irsaliye mükellefi olmayana e irsaliye kesilirse ne olur?

    E-İrsaliye mükellefi olmayan bir alıcıya e-İrsaliye kesilmesi durumunda, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası uygulanır. Ayrıca, bu tür durumlarda düzenlenen e-İrsaliyeler, alıcıya sistem üzerinden iletilmez ve irsaliye düzenleyicisi tarafından kağıt çıktısı veya elektronik yollarla alıcıya ulaştırılması gerekir.