• Buradasın

    TCK mevzuatı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Ceza Kanunu (TCK), Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen, 12 Ekim 2004 tarihinde yayımlanan ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yasadır 13.
    TCK'nın amacı, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir 24.
    Kanunun bazı önemli maddeleri:
    • Madde 217/A: Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu düzenler ve bu suç için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörür 1.
    • Madde 299: Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenler 1.
    • Madde 301: Türklüğe hakaret suçunu düzenler 1.
    TCK, genel ve özel hükümler olmak üzere iki kısma ayrılmıştır ve bu kısımlar altında suçları ve bunlara uygulanacak cezaları detaylandırır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK 267/a nedir?

    TCK 267/a maddesi, iftira suçunu düzenler. İftira suçu; yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını veya idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat etmek şeklinde tanımlanır. Bu suçun cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.

    TCK 11 maddesi nedir?

    TCK Madde 11 — Türk vatandaşı tarafından işlenen suçlarla ilgili düzenlemeleri içerir: 1. Fıkra: Bir Türk vatandaşı, 13. maddede belirtilen suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede işlediği ve Türkiye'de bulunduğu takdirde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması ve Türkiye'de kovuşturulabilirliğin bulunması koşulu ile Türk kanunlarına göre cezalandırılır. 2. Fıkra: Suç, aşağı sınırı bir yıldan az hapis cezasını gerektirdiğinde yargılama yapılması, zarar görenin veya yabancı hükümetin şikayetine bağlıdır.

    Ceza Kanunu'nda kaç madde var?

    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu toplamda 345 madde içermektedir.

    TCK 25 nedir?

    TCK 25, Türk Ceza Kanunu'nun "Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali" başlıklı maddesidir ve iki fıkradan oluşur: 1. Fıkra (Meşru Savunma): Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. 2. Fıkra (Zorunluluk Hali): Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

    TCK 244 maddesi nedir?

    TCK 244 maddesi, Türk Ceza Kanunu'nun "Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme" suçunu düzenleyen maddesidir. Bu maddeye göre: 1. Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 2. Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

    TCK 18 nedir?

    TCK 18 maddesi, 2016 yılında yapılan düzenleme ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu madde, yabancı bir ülkede işlenen veya işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle hakkında ceza kovuşturması başlatılan veya mahkûmiyet kararı verilmiş olan bir yabancının, talep üzerine, kovuşturmanın yapılabilmesi veya hükmedilen cezanın infazı amacıyla geri verilmesini öngörüyordu.

    TCK 203 maddesi nedir?

    TCK 203 maddesi, mühür bozma suçunu düzenler. Maddesi şu şekildedir: > (1) Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.