Gemilerde yemek pişirmek için aşağıdaki adımlar ve önlemler alınmalıdır: 1. Sıcaklık ve Zaman Kontrolü: Yiyecekler uygun sıcaklıkta ve raf ömrüne uygun süre depolanmalı ve pişirilmelidir. 2. Kaynak Kontrolü: Su dahil, güvenilir tedarikçi ve üreticilerden alınan ürünlerin mikrobiyal yük seviyeleri limitlere uygun olmalıdır. 3. Çapraz Bulaşmanın Engellenmesi: Çiğ ve işlenmiş ürünlerin temas etmesi önlenmeli, ekipmanlar yeterince dezenfekte edilmelidir. 4. Ekipman Kullanımı: Paslanmaz, toksik olmayan ve kolay temizlenebilir ekipmanlar kullanılmalıdır. 5. Sınırlı Alan ve Malzeme Yönetimi: Küçük alanlarda yemek pişirmek için yerden tasarruf eden ürünler ve çok amaçlı mutfak aletleri tercih edilmelidir. 6. Su Kullanımı: Yemek pişirme, bulaşık yıkama ve temizlik için sınırlı su kullanılmalıdır. Ayrıca, gemilerde özel tasarlanmış döner ocaklar kullanılarak, geminin hareketine uyum sağlayan yemek pişirme sistemleri de bulunmaktadır.