Ayçiçeği tohumu ekilirken şu adımlar takip edilebilir: 1. Toprak Hazırlığı: Toprağın pH değeri 6,0 ile 7,2 arasında olmalı ve organik maddece zengin, alüvyal topraklar tercih edilmelidir. 2. Ekim Derinliği: Toprak nemine bağlı olarak, ekim derinliği iyi hazırlanmış tavlı tohum yatağında ve erken ekimlerde 5-6 cm, geç ekimlerde ise 6-7,5 cm olmalıdır. 3. Ekim Aralığı: Sıra arası mesafe 70 cm, sıra üzeri mesafe ise verimli topraklarda 25-30 cm, marjinal alanlarda 30-35 cm olmalıdır. 4. Tohum Ekimi: Tohumlar 2,5 cm derinliğe, 15 cm aralıklarla dikilmelidir. 5. Sulama: Ekim döneminde toprakta yeterince nem yoksa çıkış sulaması yapılabilir. Ayçiçeği ekimi için en uygun zaman, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde Nisan, Doğu Anadolu bölgesinde ise Mayıs aylarıdır. Ayçiçeği ekimi ve bakımı hakkında daha fazla bilgi için bir tarım uzmanına danışılması önerilir.