5 kiloluk bidona domates konservesi yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır: Malzemeler: - 5 kg taze domates; - 1 yemek kaşığı tuz; - 1 yemek kaşığı şeker; - Yarım çay bardağı sıvı yağ; - 3-6 tane yaklaşık bir litrelik cam kavanoz, metal kapaklı olanlardan. Yapılışı: 1. Domateslerin kabukları soyulur ve kuşbaşı doğranır. 2. Bütün domatesleri doğrayıp derin bir tencereye alın ve iki avucunuzun içinde hafif suyunu sıkarak ekleyin. 3. Diğer malzemeleri de ekleyip, önce yüksek ateşte kaynatın, sonra altını kısıp ara ara karıştırarak bir saat kadar pişirin. 4. Kavanozları oldukça sıcak suda durulayın, cam kavanoz olduğu için sıcağa dayanıklı olması lazım. 5. Kaynayan domatesleri sıcak sıcak kavanozları iki parmak eksik kalacak şekilde doldurun. 6. Ağzı iyice sıkıca kapatın ve ters çevirin. 7. Bütün domatesler kavanozlara yerleştirilip ters çevrildikten sonra soğuyana kadar bekletin. 8. Soğuduktan sonra normal oda sıcaklığında veya kilerde saklayın. Püf noktası: Konserveyi yaptıktan sonra arada bir kontrol edin, eğer üzerinde beyaz pamuklanma başlıyorsa, kavanozun kapağı hava alıyor demektir.