Diyarbakır'ın en meşhur çöreği için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şunlardır: Malzemeler: - 8-10 bardak un - 2 su bardağı yağ (sade yağ, margarin, kuyruk yağı) - 2 yemek kaşığı çörek otu - 1 yemek kaşığı mahlep - 1 yemek kaşığı mayana (rezene) - 2 su bardağı su-süt veya su-yoğurt karışımı - 1 kibrit kutusu yaş maya veya 2 yemek kaşığı kuru maya - Yumurta - Tuz - Susam Yapılışı: 1. Un elenip ortası açılır. 2. İçine hazırlanan maya, 1 su bardağı eritilmiş yağ, su-süt veya su-yoğurt karışımı, tuz, mahlep ve çörek otu konularak yoğrulur. 3. Kalan bir bardak erimiş yağ hamura yedirilerek katlama yöntemiyle yoğrulur. 4. İyice yoğrulan hamur mayalanmaya bırakılır. 5. Mayalanan hamur genellikle büyük dikdörtgen şeklinde kesilip üzeri fincan, kaşık veya çatalla süslenir. 6. Üzerine susam ve yumurta sürülerek pişirilir. Çöreğin kendine özgü bir kokusu ve hafif sert bir yapısı vardır.