Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ziraat Fakültesi'nde kefir yapımı şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Kefir Tanelerinin Hazırlanması: Kefir taneleri, 30-32 derece ılık suda 3 saat ıslatılır 1. Bu süre içinde taneler su çekerek şişer 1.
- Süt Hazırlığı: Kaynatılmış ve soğutulmuş (12-15 °C) süte, 1 kısım kefir tanesi, 3 kısım süt oranında eklenir 1.
- Mayalanma: Karışım, 10-20 derece serince bir yerde 24 saat mayalanmaya bırakılır 1.
- İkinci Mayalama: Önceden kaynatılmış ve soğutulmuş sütün kilosuna 20-30 gram kefir taneleri eklenerek, 12-15 °C'de 8-14 saat bekletilir 1. Bu süre içinde karışım sık sık karıştırılır 1.
- Süzme: Mayalanma sonunda kefir taneleri süzülerek ayrılır ve kalan kısım şişelere konularak 1-2 gün bekletildikten sonra kullanılır 1.
Kefir tanelerinin metal ile temas etmemesi ve saklama sırasında klorsuz su kullanılması önemlidir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: