Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zile pekmezi, kokulu narince üzümlerinden yapılır 3.
Zile pekmezinin üretiminde şu adımlar izlenir:
- Üzümler, şinavat adı verilen özel baskılara alınır ve önce çıplak ayakla çiğnenerek ezilir 5.
- Kaba suyu alındıktan sonra iyice sıkılır ve üzüm şırası elde edilir 5.
- Üzüm şırası, özel pekmez toprağı ile karıştırılarak acısı ve ekşiliği alınır 5.
- Büyük bakır leğenler içinde odun ateşinde ağır ağır kaynatılır 5.
- Kepçe ile sık sık köpüğü alınarak pişirilir 5.
- Kaynadıkça suyu çekilen şıra, Zile tabiri ile duru pekmez haline gelir 5.
- Kahverengi boza kıvamındaki duru pekmez, beyaz Zile pekmezi olmak için mayalanır 5.
- Bunun için küçük bir tas içine 300 gram toz pudra şekeri ve 10 yumurta akının tahta bir kaşıkla iyice karıştırılmasıyla elde edilen karışım, azar azar duru pekmeze eklenerek defalarca çırpılır 5.
- Beyazlaşan pekmez, büyük bir leğene alınır ve zelve adı verilen eğri uçlu sopalarla çarpma işlemine devam edilir 5.
- Bu işlem, pekmezin daha beyaz ve lezzetli olmasını sağlar 5.
Zile pekmezi, beyaz renkli, katı bir pekmez türüdür ve aile işletmeleri ile küçük işletmelerde üretilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: