Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinyağı üretim prosesi şu aşamalardan oluşur:
- Hasat: Zeytinler eylül-ekim (erken hasat) veya kasım-aralık (olgun hasat) aylarında toplanır 35.
- Ayıklama: Zeytinler fabrikaya ulaştırılır, tartılır ve dal, yaprak gibi yabancı maddelerden arındırılır 35.
- Yıkama: Zeytinler toz, kir ve kumlarından arındırılır, kurutulur ve kırma makinelerine gönderilir 35.
- Kırma ve Ezme: Zeytinler çekirdeği ile birlikte kırılıp ezilerek hamur haline getirilir 35.
- Yoğurma (Malaksasyon): Zeytin hamuru, 20-45 dakika arasında malaksör adı verilen makinelerde yoğrulur 25. Bu aşamada zeytinyağının soğuk sıkım veya sıcak sıkım olması belirlenir 5.
- Karasu ve Yağın Ayrılması: Zeytin hamuru pres veya dekantör işlemlerine tabi tutularak prina, karasu ve yağ ayrıştırılır 235.
- Santrifüjleme: Zeytinyağı, karasudan ayrılır ve tortular yağdan uzaklaştırılır 235.
- Filtreleme: Zeytinyağı, kağıt veya pamuk filtrelerden geçirilerek partiküllerinden arındırılır ve berrak bir görünüm kazanır 35.
- Ambalajlama: Zeytinyağı, saklama koşullarına uygun cam şişelere veya tenekelere doldurulur 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: