Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinyağı üretim prosesi şu aşamalardan oluşur:
- Zeytin Hasadı: Zeytinler genellikle sonbahar aylarında elle veya mekanik hasat makineleri ile toplanır 12.
- Zeytin Seleksiyonu ve Temizliği: Hasat edilen zeytinler dallardan ayrılarak temizlenir ve kalitesiz, çürük veya zarar görmüş zeytinler elenir 1. Ardından yıkanır ve toz, yaprak ve diğer yabancı maddelerden arındırılır 13.
- Zeytin Sıkımı (Öğütme): Temizlenen zeytinler, taş değirmenleri veya modern sıkma makineleri kullanılarak öğütülür 13. Bu işlem, zeytinin içinde bulunan suyun ayrılmasını sağlar ve zeytinyağı elde etmek için zeytin özünün çıkarılmasını sağlar 1.
- Pasta Oluşturma: Öğütülen zeytin hamuru, genellikle bir pasta kıvamına getirilir 1.
- Zeytinyağı Ayrımı: Pasta, pres veya santrifüj gibi yöntemlerle sıkılarak zeytinyağı ve suyu ayrılır 13.
- Zeytinyağı Filtrasyonu ve Depolanması: Zeytinyağı, çözeltide kalan partikülleri filtrelemek için özel filtrelerden geçirilir ve ardından paslanmaz çelik veya cam kaplarda depolanır 13. Depolama sırasında ışık ve sıcaklık kontrolü önemlidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: