Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinyağı sıkmak için kontinü sistem adı verilen otomatik makineler kullanılır 1. Bu makineler, zeytinyağı üretim sürecinin tüm aşamalarını gerçekleştirir:
- Kırma ve ezme: Zeytinler, kırıcı bölüme alınarak çekirdeği ile birlikte kırılıp ezilir 13.
- Yoğurma (malaksasyon): Zeytin hamuru, malaksör adı verilen makineler tarafından yoğrulur 13. Bu aşamada sıcak sıkım veya soğuk sıkım işlemi yapılır 1.
- Ayrıştırma: Yoğurma işleminden sonra zeytin hamuru, hamur pompası aracılığı ile dekantör adı verilen bölüme gönderilir ve yağ ile karasu ayrılır 13.
- Santrifüjleme: Yağ ve karasu, santrifüj adı verilen seperatör bölümüne iletilir ve hafif olan karasu ağır olan zeytinyağından ayrılır 1.
- Filtreleme: Zeytinyağı, kağıt veya pamuk filtreler aracılığı ile tüm tortulardan arındırılır 1.
Ayrıca, soğuk sıkım yöntemi için Koçmaksan gibi soğuk ve kuru sıkım zeytinyağı makineleri de kullanılabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: