• Buradasın

    Türkiye'nin en iyi kuru fasulyesi nerede yetişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türkiye'nin en iyi kuru fasulyesinin nerede yetiştiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır; çünkü bu, kişisel tercihlere ve fasulye türüne göre değişebilir.
    Ancak, Türkiye'de kuru fasulye yetiştiriciliği yapılan bazı bölgeler şunlardır:
    • İç Anadolu Bölgesi 123. Konya, Karaman ve Niğde gibi şehirler, kuru fasulye üretiminde öne çıkar 12.
    • Ege ve Akdeniz Bölgeleri 1. Bu bölgelerde yetişen kuru fasulyeler, özellikle şeker fasulye ve dermason fasulye gibi ince kabuklu ve lezzetli çeşitleriyle bilinir 1.
    • Karadeniz Bölgesi 1. Bu bölgede yetişen kuru fasulyeler, kendine özgü aromaları ve yöresel lezzetleriyle dikkat çeker 1.
    • Doğu Anadolu Bölgesi 12. Özellikle Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen İspir fasulyesi, lezzeti ve kalitesiyle bilinir 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    A rustic wooden table in a cozy Çayeli home, topped with a steaming clay pot of dark brown kuru fasulye, surrounded by fresh herbs and a view of lush green tea fields through the window.

    Çayeli kuru fasulyesi nerede meşhur?

    Çayeli kuru fasulyesi, çoğunlukla Çayeli ilçesinde meşhurdur. Bu fasulye türü, 1950'li yıllardan beri Çayeli ile özdeşleşmiş olup, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Çayeli kuru fasulyesi, özellikle Hüsrev Lokantası ve Lale Lokantası gibi mekanlarda ünlüdür. Ayrıca, Çerkeş gibi yerlerde de Meşhur Çayeli Kuru Fasulyesi Osman Ustanın Yeri gibi restoranlarda bulunabilir.

    Fasulye hangi mevsimde yetişir?

    Fasulye, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğine mart sonu veya nisan ayında başlanır. Sonbahar döneminde ise temmuz ortası ile ağustos ayları arasında tohum ekimi yapılabilir. Fasulye, sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda büyük zarar görür.

    Akkuş kuru fasulyesi nerede meşhur?

    Akkuş kuru fasulyesi, Ordu'nun Akkuş ilçesinde meşhurdur. Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret" alarak tescillenen Akkuş kuru fasulyesi, zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilir.
    A close-up of a Turkish woman in a sunlit kitchen, carefully examining a handful of plump, glossy brown beans on a wooden table, with a steaming pot of traditional kuru fasulye simmering in the background.

    Kuru fasulyenin iyisi nasıl anlaşılır?

    Kuru fasulyenin iyisinin nasıl anlaşılacağına dair bazı kriterler şunlardır: Görsel inceleme. Doku kontrolü. Koku analizi. Su testi. Besin değerleri. Kuru fasulye satın alırken, mümkünse yerel üreticilerden veya güvenilir marketlerden alınması, organik ürünler tercih edilerek kimyasal kalıntılardan uzak durulması önerilir.

    Kuru fasulyenin çeşitleri nelerdir?

    Kuru fasulyenin bazı çeşitleri: Dermason fasulyesi. Battal fasulyesi. Çalı fasulyesi. Şeker fasulyesi. Horoz fasulyesi. Simav fasulyesi. İspir fasulyesi. Ayrıca, yaklaşık 80’e yakın kuru fasulye türü olduğu bilinmektedir.

    Fasulye en iyi hangi toprakta yetişir?

    Fasulye, organik maddece zengin, killi, kumlu ve geçirgen topraklarda en iyi şekilde yetişir. Ayrıca, fasulye asidik karakterli toprakları sevmez ve pH değeri 5,5 – 6,7 olan topraklarda iyi verim alınır.
    A rustic wooden table in a Turkish kitchen displays four small bowls filled with distinct types of beans—tiny İspir beans, oval white Dermason beans, large Battal beans, and delicate Şeker beans—surrounded by fresh herbs and a clay pot of olive oil.

    En lezzetli fasulye hangisi?

    En lezzetli fasulye, kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak, bazı fasulye çeşitleri öne çıkmaktadır: İspir Fasulyesi: Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen bu fasulye, küçük taneli, ince kabuklu ve hızlı pişen bir çeşittir. Dermason Fasulyesi: Orta büyüklükte, oval şekilli ve beyaz renklidir. Battal Fasulye: İri taneli ve etli bir yapıya sahiptir. Şeker Fasulyesi: İnce kabuklu ve kolay pişen bir fasulye türüdür. Kuru fasulye seçerken tazelik, kalite ve kullanım amacına dikkat edilmelidir.