Türk Gıda Kodeksi'ne göre gıda katkı maddelerinin kullanım koşulları şunlardır: Güvenlik: Katkı maddesinin önerilen kullanım miktarının tüketici sağlığı açısından risk oluşturmaması gerekir. Teknolojik ihtiyaç: Ekonomik ve teknolojik açıdan başka yöntemlerle gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir teknolojik ihtiyaç bulunmalıdır. Yanıltmama: Kullanımının tüketiciyi yanıltmaması gerekir. Diğer mevzuat uyumu: Çevresel faktörler dahil olmak üzere, ilgili diğer mevzuat hükümlerine uyulması zorunludur. Ayrıca, gıda katkı maddelerinin tüketicilere yönelik avantajları ve yararları olmalı ve aşağıdaki amaçlardan en az birini karşılamalıdır: Gıdanın besin değerini koruması. Özel beslenme ihtiyaçları olan tüketici gruplarına yönelik olarak üretilen gıdalar için gerekli bileşenleri ve öğeleri sağlaması. Gıdanın doğasını, içeriğini veya kalitesini tüketiciyi yanıltacak şekilde değiştirmemek koşuluyla, kalitesinin ve stabilitesinin korunmasına katkı sağlaması veya organoleptik özelliklerini geliştirmesi. Gıda katkı maddeleri, işlenmemiş gıdalarda ve bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında genellikle kullanılmaz.