Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
- İneklerin beslenmesi 123. Yaylarda otlanan inekler, yedikleri yeşilliklerden bolca beta karoten yani A vitamini alır 3. İnekler yedikleri otları sindirseler dahi beta karoten vücutlarında depolandığı için inek sütünden elde edilen tereyağlarının rengi süt beyazı olmaz 3.
- Mevsimsel değişim 123. İlkbahar ve yaz aylarında meralarda otlayan ineklerin sütü, beta karoten açısından daha zengindir 2. Bu da tereyağının daha sarı tonda olmasına neden olur 2. Kış aylarında hayvanlar ağırlıklı olarak kuru yemle beslendiğinden sütteki beta karoten oranı düşer ve buna bağlı olarak tereyağının rengi daha açık, soluk bir görünüm alabilir 2.
- İşlenme yöntemi 14. Sanayi tipi tereyağları bazen daha sarı görünmesi için doğal ya da yapay renklendiricilerle (örneğin annatto gibi bitkisel kaynaklı pigmentlerle) renklendirilebilir 1.
- Sütteki yağ oranı 1. Süt yağı miktarı arttıkça tereyağının rengi de biraz daha yoğun hale gelebilir 1.
Ayrıca, bazı süt türlerinde (örneğin keçi sütü ve manda sütü) beta karoten oranı çok düşük olduğu için bu sütlerden yapılan tereyağı genellikle beyaz renktedir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: