En güzel fırında tavuk patates sosunun nasıl yapılacağına dair iki tarif: 1. Fırında Patatesli Soslu Tavuk Tarifi: Malzemeler: Parçalanmış tavuk baget ve kanat, büyük soğan, 2-3 adet patates, 2 adet domates, 2 adet yeşil biber, 3 diş sarımsak. Sos için: 3 yemek kaşığı yoğurt, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım yemek kaşığı biber salçası, 3 diş rendelenmiş sarımsak, tuz, kekik, karabiber, pul biber. Yapılışı: 1. Parçalanmış tavukları yıkayıp süzün, sos malzemelerini ekleyip karıştırarak 15-20 dakika dinlendirin. 2. Patatesleri elma dilimi dilimleyin. 3. Tüm sebzeleri dilimleyerek fırın tepsisine, önce tavukları ve üzerine sebzeleri yerleştirin. 4. Üzerine, sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı salçayı eritip, sıvı yağ ekleyerek her yere gezdirin. 5. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. 2. Fırında Patatesli Tavuk Tarifi: Malzemeler: 6 adet kemiksiz but eti, 2 adet orta boy patates, 1 adet büyük boy domates, 1 adet biber. Sos için: 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası, 2 diş rendelenmiş sarımsak, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1,5 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber. Yapılışı: 1. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. 2. Tavukları bir borcama dizin, üzerine sosu gezdirin. 3. Elma şeklinde dilimlediğiniz patatesleri, ardından domates ve biberleri dizin. 4. Tavukların kenarından suyu ilave edin. 5. 190 derecelik fırında, tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika pişirin. Fırın ayarları ve malzemelerin tazeliği pişme süresini etkileyebileceğinden, pişirme sırasında kontrol edilmesi önerilir.