Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Susam üretimi, genellikle sıcak iklimlerde ve uygun toprak koşullarında gerçekleştirilir. Türkiye'de en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde susam ekimi yapılır 12.
Susam üretimi adımları:
- Toprak Hazırlığı: Tohumların çimlenmesi için toprağın temizlenmesi ve derin sürülmesi gerekir 12.
- Ekim: Susam tohumları, 2,5-4 cm derinliğe ekilir. Nisan ve Mayıs aylarında ana ürün olarak, kanola, buğday veya arpa hasadını takiben Haziran veya Temmuz aylarında ikinci ürün olarak ekilir 12.
- Sulama: Susam, fazla su istemeyen bir bitkidir. Ancak, ikinci ürün ekilişlerinde sulama yapılmalıdır 12.
- Bakım: Bitkiler 10-15 cm oluncaya kadar tarlaya girilmez. Daha sonra çapalama ve seyreltme yapılır 12.
- Hasat: Susam taneleri, koyu sarı renge geldiğinde elle sökülür ve demet haline getirilir 12.
Susam üretimi, aynı zamanda ithalat yoluyla da karşılanabilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: