Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Su kefiri mayalamak için gerekli malzemeler:
- geniş ağızlı cam kavanoz 2;
- 1 litre temiz içme suyu 2;
- 1/4 su bardağı şeker 2;
- 1/4 su bardağı aktif su kefiri tanesi 2;
- 2 adet kuru incir ya da gün kurusu kayısı 2;
- 2-3 limon dilimi (yaklaşık yarım limon) 2.
Yapılışı:
- Tamamen steril olduğundan emin olduğunuz cam kavanozu alın 2.
- İçine önce şekeri, ardından aktif su kefiri tanelerini aktarın 2.
- Üstlerine yıkayıp temizlediğiniz kuru incir ya da kuru kayısıları ekleyin 2.
- Son olarak oda sıcaklığındaki temiz içme suyunu ekleyin 2.
- Kavanozun üstünü streç filmle kapatıp güneş ışığı almayan karanlık bir yerde bekletin 2.
- Yaklaşık 24 saat sonra kavanozu hafifçe sallayın, karışımınızda ufak kabarcıklar oluyorsa mayalama işlemi güzel gidiyor demektir 2.
- Toplamda ortalama 36 saat ile 72 saat arasında mayalanmasını bekleyin 2.
- Mayalanma tamamlandıktan sonra karışımı yeni bir cam kavanoza ya da sürahiye süzerek aktarın 2.
- Süzme işlemi için asla metal bir araç kullanmayın, plastik ya da silikon süzgeçler kullanın 2.
Su kefiri taneleri hem çok değerli hem de birden fazla kez kullanılabilir olması nedeniyle saklanabilir 2. Ancak saklarken şu aşamalara dikkat edilmelidir 2:
- Süzgeçte kalan su kefiri tanelerini bol suyla durulayın 2.
- Temiz ve kapaklı bir cam kabın içine şekerli su karışımı hazırlayın 2.
- Hazırladığınız bu şekerli suyun içine temizlediğiniz su kefiri tanelerini aktarın 2.
- Bu şekilde buzdolabında 1 ay kadar saklayın 2.
Su kefiri taneleri kuru halde de saklanabilir 2. Bunun için, mayalama işleminin ardından süzgeçte kalan su kefiri tanelerini yıkayıp tortularından arındırın, kağıt havlunun üzerinde tamamen kurumalarını bekleyin, tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra bolca toz şeker koyduğunuz bir kaba aktarın ve her yerlerinin toz şekere gömüldüğünden emin olun 2. Bu bol toz şekerli kabı derin dondurucuya kaldırın 2. Bu şekilde yaklaşık 6 ay güvenle saklayabilirsiniz 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: