Buradasın
Soğuk ve sıcak sıkım arasındaki fark nasıl anlaşılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Soğuk sıkım ve sıcak sıkım zeytinyağı arasındaki farklar şu şekilde anlaşılabilir:
- Üretim sıcaklığı 125. Soğuk sıkım zeytinyağı 27°C veya daha düşük sıcaklıklarda, sıcak sıkım zeytinyağı ise 35-60°C arasında üretilir 5.
- Besin değeri 125. Soğuk sıkım zeytinyağı yüksek besin değerini ve antioksidan seviyelerini korurken, sıcak sıkım yönteminde bu değerlerin bir kısmı kaybolabilir 5.
- Aroma ve tat 125. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağı, daha zengin ve karakteristik bir aroma ve tada sahipken, sıcak sıkım zeytinyağı daha hafif ve nötr bir tat profiline sahiptir 5.
- Asitlik seviyesi 5. Soğuk sıkım zeytinyağı genellikle daha düşük asitlik seviyesine sahip olup, sıcak sıkım yöntemiyle üretilen zeytinyağının asitlik seviyesi daha yüksek olabilir 5.
- Kullanım alanları 25. Soğuk sıkım zeytinyağı salatalar ve soğuk yemekler için tercih edilirken, sıcak sıkım zeytinyağı yüksek sıcaklıkta pişirme işlemlerinde kullanıma daha uygundur 5.
Soğuk sıkım zeytinyağı almak için, yağın şişesinde “soğuk sıkım” ibaresinin bulunması, renginin yeşil ile altın sarısı arasında olması, meyvemsi ve çimen veya yaprak gibi bir aromaya sahip olması ve asitlik seviyesinin %0,8 veya daha düşük olması gibi özelliklere dikkat edilebilir 5.
Zeytinyağı alırken en doğru kararı vermek için bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: