Buradasın
Şırdanın mayası nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şırdan mayası yapımı için gerekli adımlar şunlardır:
- Şırdan Hazırlığı: Büyükbaş veya küçükbaş hayvandan alınan şırdan, içi ve dışı temizlenip tuzlanır 34. Tuzlama işleminde iyotlu sofra tuzu yerine öğütülmüş kaya tuzu kullanılması tavsiye edilir 3.
- Kurutma: Tuzlanan şırdan, güneşte kurutularak kuru bir hale getirilir 13. Kuruma işlemi sırasında ara ara tuz eklenerek süreç tamamlanır 1.
- Maya Karışımı: Kurutulmuş şırdan, harnup, tuz ve nohut ile birlikte bir kavanoza yerleştirilir 1. Kavanozun üstü tamamen suyla kapatılır 1.
- Fermentasyon: Kabarcıklar oluştuğunda, karışım temiz bir kaşıkla karıştırılır 13. Sıcak havalarda 4-6 gün arasında şırdan mayası kullanıma hazır hale gelir 1.
- Saklama: Hazırlandıktan sonra 0 derecedeki buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: