Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sarımsak, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir, ancak her iki tüketim şeklinin de farklı faydaları vardır:
- Çiğ sarımsak: Sarımsağın kendine özgü tat ve kokusundan sorumlu olan allisin, çiğ sarımsakta daha fazla bulunur ve bu da bağışıklık sistemini geliştirmeye ve kalp hastalığı ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olabilir 34. Ayrıca, çiğ sarımsak yemek, sindirim sistemini tahriş edebilir 3.
- Pişmiş sarımsak: Sarımsak pişirildiğinde, tadı ve dokusu değişir, daha yumuşak ve hafif hale gelir 3. Pişirme işlemi, allisin miktarını azaltsa da, sarımsağın kalp sağlığını destekleme, kan basıncını düşürme ve kolesterol seviyelerini iyileştirme gibi faydalarını devam ettirir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: