• Buradasın

    Patlıcan Dolması hangi yöreye ait?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Patlıcan dolması, özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinde çok meşhur bir lezzettir 13.
    Bu yöreler arasında Gaziantep, Adana ve Hatay öne çıkmaktadır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Dolma için hangi patlıcan kullanılır?

    Dolma yapımında uzun patlıcan veya orta boy patlıcan kullanılır.

    Patlıcan dolması içine ne konur?

    Patlıcan dolmasının içine genellikle şu malzemeler konur: Kıyma: Patlıcan dolmasının temel malzemelerinden biridir. Pirinç: Dolmanın iç harcını oluşturan malzemelerden biridir. Soğan ve sarımsak: Yemeklik doğranarak harca eklenir. Domates: Küp doğranarak harca katılır. Salça: Domates salçası, harca lezzet katar. Baharatlar: Karabiber, pul biber, nane gibi baharatlar kullanılır. Maydanoz: İnce kıyılarak harca eklenir. Ayrıca, haşlanmış nohut ve sıcak su da patlıcan dolmasının yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alabilir.

    Patlıcan dolma harcı nasıl hazırlanır?

    Patlıcan dolması harcı hazırlamak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı pirinç; 150 gr kıyma; 1/2 çay bardağı arpa şehriye; 8 adet patlıcan; taze nane; maydanoz; pul biber; karabiber; 1 yemek kaşığı salça; 1 adet soğan; sıvı yağ. Hazırlanışı: 1. Patlıcanların içini oyup tuzlu suda bekletin. 2. Bir tavaya sıvı yağı koyun ve yemeklik doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. 3. Üzerine kıymayı ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun. 4. Daha sonra pirinç, şehriye, maydanoz, nane ve baharatları ekleyip kavurun. 5. Ardından ocaktan alın. 6. Patlıcanların içlerini, hazırladığınız iç harçla doldurun. 7. Üzerini domatesle kapatın ve tencereye dizin. 8. Tencereye su doldurun ve orta ateşte pişirin. 9. Üzerinde hafif sıvı yağ gezdirin ve biraz tuz serpip 40 dakika pişirin. Alternatif bir tarif: Kıymalı pirinçli taze patlıcan dolması için: 1 kg taze patlıcan (5 adet); 6 yemek kaşığı zeytinyağı; 1 adet orta boy soğan; 2 adet orta boy domates; 3 diş sarımsak; 1 çay bardağı pirinç; 1 tatlı kaşığı domates salçası (iç için); 1 tatlı kaşığı domates salçası (dolmanın suyu için); 1 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı kuru nane; 1 tatlı kaşığı tuz (iç için); 2 su bardağı kaynar su. Hazırlanışı: 1. Patlıcanların iki ucu kesilecek ve üç eşit parçaya bölünecek. 2. Parçaların her iki ucunda 1 cm (kabuk bırakılarak) soyulacak ve içleri oyulacak. 3. Hazır olan patlıcanlar tuzlu