Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Patatesin filizlenmesi ve çürümesinin temel nedenleri şunlardır:
- Işık: Patatesler ışığa maruz kaldıklarında filizlenme süreci hızlanır 13.
 - Sıcaklık: Oda sıcaklığında veya daha sıcak ortamlarda saklanan patatesler daha çabuk filizlenir 3.
 - Nem: Yüksek nem oranı, patateslerin çürümesine ve filizlenmesine neden olur 13.
 - Diğer meyve ve sebzeler: Patatesleri elma, muz ve soğan gibi gaz yayan meyve ve sebzelerle birlikte saklamak, filizlenme sürecini hızlandırır 13.
 - Zaman: Hasattan sonra geçen süre uzadıkça, patatesin filizlenme olasılığı da artar 3.
 
Çürümeye ise genellikle aşırı nem ve yanlış saklama koşulları yol açar 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: