Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Filizlenmiş patates, yüksek seviyelerde glikoalkaloid ve solanin içerebileceği için yenmemelidir 134.
- Glikoalkaloidler, patates bitkisinde doğal olarak üretilen toksinlerdir ve çiçeklerde, filizlerde ve kabuklarda yoğunlaşır 3. Isıya dayanıklı oldukları için pişirme sırasında parçalanmazlar 3. Yüksek miktarda glikoalkaloid içeren yiyeceklerin tüketilmesi, mide bulantısı ve ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir 3.
- Solanin, özellikle gece gölgede yetişen bitkilerinde bulunan zehirli bir bileşiktir 5. Filizlenme sonucu ortaya çıkan solanin, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi zehirlenme belirtilerine yol açabilir 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: