Osmanlı macunu yapmak için gerekli malzemeler: 3 su bardağı şeker; 1,5 su bardağı taze sıkılmış limon suyu; Yarım çay bardağı su; Portakal kabuğu ve suyu; Birkaç damla nane yağı; Az miktarda tarçın, zencefil, toz karanfil ve kuru hibiskus. Yapılışı: 1. Şeker, su ve limon suyu bir tencerede kısık ateşte ısıtılır. 2. Biraz kıvam alan şekerli suyun içine portakal suyu, rendesi, nane yağı, tarçın eklenir. 3. Kıvam alan karışım ayrı kaplara dağıtılır. 4. Kırmızı meyve püresi ve hibiskus ile kırmızı macun, tarçın eklenen karışımla karamel rengi macun hazırlanır. 5. Gıda boyası kullanarak istenilen renklerde macun hazırlanabilir. 6. Sarı macun için zencefil eklenerek macun karıştırılır. Osmanlı macunu, portakallı, çilekli, muzlu ve kivili gibi farklı çeşitlerde de yapılabilir. Macun, ahşap çubuklara sarılarak servis edilir.