Mengen usulü musakka pişirmek için gerekli malzemeler: 1,5 adet patlıcan; 1,5 adet kuru soğan; 1 su bardağı ayçiçek yağı; 300 gram orta yağlı kıyma; 1 adet kapya biber; 2 adet yeşil biber; 1 çorba kaşığı domates salçası; 1 çorba kaşığı biber salçası; 1 çay kaşığı karabiber; 1,5 çay kaşığı tuz; 1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber; 500 ml sıcak su. Pişirme aşamaları: 1. Patlıcanları uzunlamasına dilimleyip tuzlayarak 15 dakika bekletin. 2. Soğanları ince ince doğrayın. 3. Kıymayı, soğanı ve biberleri bir tavada ayçiçek yağında kavurun. 4. Domates ve biber salçasını ekleyip karıştırın. 5. Baharatları (karabiber, tuz, kırmızı biber) ilave edip, sıcak suyu ekleyin. 6. Kaynamaya başladıktan sonra, patlıcan dilimlerini ekleyip, kısık ateşte pişirin. 7. Patlıcanlar yumuşayıp sos koyulaştığında ocaktan alın. 8. Üzerine doğranmış domates ve maydanozu serpiştirin. 9. Sıcak olarak servis edin.