• Buradasın

    Maklubenin püf noktası nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A steaming copper pot of fragrant *maklube* being carefully flipped onto a large ceramic serving dish, surrounded by fresh herbs, golden-brown lamb pieces, and colorful layers of eggplant, tomatoes, and rice, with warm sunlight filtering through a Turkish kitchen window.
    Maklube yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar:
    • Su miktarı: Pirinçlerin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenmelidir 5. Su, yavaş yavaş eklenmeli ve pilavın suyu çekene kadar demlenmeye bırakılmalıdır 5.
    • Etlerin pişliği: Etler, yemeğe eklenmeden önce tam anlamıyla pişmiş olmalıdır 5.
    • Suyun boca edilmemesi: Su, tencereye olabildiğince yakın mesafeden yavaş yavaş eklenmelidir 5.
    • Dinlendirme: Ocaktan alındıktan sonra yarım saat dinlendirilmelidir 15.
    • Ters çevirme: Servis yapmadan önce tencere, etler üste gelecek şekilde ters çevrilmelidir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Maklube içinde hangi malzemeler var?

    Maklube genellikle şu malzemelerden yapılır: Et: Tavuk veya kuzu eti kullanılır. Pirinç: Genellikle baldo pirinç tercih edilir. Sebzeler: Patates, havuç, kuru soğan, karnabahar ve patlıcan gibi sebzeler kızartılarak eklenir. Baharatlar: Karabiber ve tuz kullanılır, isteğe bağlı olarak farklı baharatlar da eklenebilir. Süsleme: Çam fıstığı ve kıyılmış taze maydanoz ile süslenir. Ek Malzemeler: Kızartma için sıvı yağ ve servis için yoğurt ve salata kullanılabilir.

    Maklubey hangi yöreye ait?

    Maklube, özellikle Suriye, Irak, Filistin ve Ürdün gibi Levant ülkelerinde yaygın olan bir yemektir. Aynı zamanda, Türkiye'de Arap nüfusun bulunduğu Siirt ve Mardin gibi bölgelerde de bilinir ve pişirilir.
    A steaming copper pot being flipped upside down onto a large ceramic plate, revealing a golden-brown layered dish of rice, meat, and vegetables, with aromatic steam rising against a warm kitchen backdrop.

    Makluba neden ters çevrilir?

    Maklube, servis edilirken ters çevrilir. Ayrıca, maklube ters çevrilerek döküldüğünde, ortaya çıkan katmanlı yapı, yemeği görsel olarak çekici hale getirir.

    Maklube ne anlama gelir?

    Maklube, Arapça "devrilmiş, ters çevrilmiş" anlamına gelir. Maklube yemeği, genellikle et, pirinç ve kızarmış sebzelerden (domates, karnabahar, patates, patlıcan) oluşan bir tencere yemeğidir. Maklube, Suriye, Irak, Filistin, Ürdün ve Türkiye'de (özellikle Mardin ve Siirt gibi bölgelerde) popülerdir. Son dönemlerde, maklube yemeği, FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) ile özdeşleşmiş bir yemek olarak da anılmaktadır.

    Maklube sofrası nasıl kurulur?

    Maklube sofrası kurmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir: 1. Malzeme seçimi. 2. Etin pişirilmesi. 3. Sebzelerin hazırlanması. 4. Pirincin hazırlığı. 5. Katmanların oluşturulması. 6. Sunum. Maklube sofrası, sadece yemek sunumunun değil, aynı zamanda sosyal bir etkinliğin de merkezidir.
    A steaming copper pot filled with golden layers of rice, tender beef cubes, and crispy fried potatoes, garnished with fresh parsley, resting on a wooden table in a sunlit Turkish kitchen.

    Maklube nasıl yapılır?

    Maklube yapmak için gerekli malzemeler: 500 gram kuşbaşı doğranmış et; 2 su bardağı pirinç; 2 adet patates; 4 yemek kaşığı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı tereyağı; Tuz. Yapılışı: 1. Derin bir tencerede kuş başı doğranmış etleri, suyunu salıp çekene kadar yüksek ateşte kavurun. 2. Üzerine sıcak suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin. 3. Etler piştikten sonra sıvı yağı ilave edin ve kavurun. 4. Kavrulan etlerin üzerine yıkadığınız pirincin yarısını dökün. 5. Halka halka kesip kızarttığınız patatesleri pirincin üzerini kaplayacak şekilde dizin. 6. Sonrasında patatesleri kapatacak şekilde üzerine kalan pirinci dökün ve düzeltin. 7. Yeteri kadar tuzu ekledikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağını minik parçalara ayırarak pirinçlerin üzerine koyun. 8. Pirinçlerin üzerini bir parmak kadar geçecek sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin. 9. Pilav demini aldıktan sonra bir tepsinin ortasına etler üst kısımda kalacak şekilde tencereyi çevirin. 10. Pilavın etrafını isteğinize göre hazırlanmış salata ve yoğurt ile süsleyin. Maklube yaparken kullanılan pirinçlerin lapa olmaması için önceden kavrulması ve pirinçlerin ıslatılması tavsiye edilir. Maklube tarifi ve yapılışıyla ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki kaynaklardan ulaşılabilir: nefisyemektarifleri.com; youtube.com; yemek.com; lezzet.com; kanald.com.

    Maklubeyle hangi et kullanılır?

    Maklube yapımında kuşbaşı doğranmış et kullanılır.