• Buradasın

    Kömeç ekmeğinin özelliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kömeç ekmeğinin bazı özellikleri:
    • Kökeni: Kömeç ekmeği, Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir ekmek türüdür 14. Tokat, Bartın, Zonguldak, Gümüşhane ve Trabzon gibi birçok kent bu ekmeği sahiplenmektedir 4.
    • Malzemeleri: Genellikle buğday unu, ılık su, kuru maya, tuz ve şeker ile yapılır 4. Bazı yörelerde süt ve tereyağı eklenerek daha gevrek bir hamur elde edilebilir 4.
    • Yapılışı: Hamur, mayalanmaya bırakılır, ardından bezelere ayrılıp açılır, üzerine sıvı yağ ve ceviz serpilir, rulo şeklinde sarılarak tepsiye yerleştirilir 1. Üzerine yumurta sarısı, çörek otu ve susam serpildikten sonra 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir 1.
    • Tüketimi: Kömeç ekmeği, genellikle kahvaltılarda tüketilir, ancak günün her saatinde sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olarak da tercih edilebilir 4. Üzerine ev salçası, reçel veya tereyağı sürülerek de yenebilir 4.

    Konuyla ilgili materyaller

    Köme hangi yöreye ait?

    Köme, genellikle Gümüşhane ve çevresinde üretilen bir gıda maddesidir. Ancak köme, Anadolu'nun farklı yörelerinde de farklı şekillerde hazırlanır ve tüketilir.

    Bartın kömeç ekmeği nasıl yapılır?

    Bartın usulü kömeç ekmeği yapmak için gerekli malzemeler: yarım kg un; 2 su bardağı su; tuz; iri dövülmüş ceviz; ayçiçek yağı. Yapılışı: 1. Un, su ve tuzu karıştırıp üzerine un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. 2. Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın (6-7 beze olur). 3. İlk bezeyi alıp incecik açın. 4. Açtığınız bezenin üzerine ayçiçek yağı sürün ve iri çekilmiş ceviz serpin. 5. Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayıp yağlayıp ceviz serperek üst üste dizin. 6. En son bezeyi açıp yağlayıp cevizi sürdükten sonra çok sıkmadan rulo yapın. 7. Ay şeklinde kıvırıp 200 derece fırında fansız (turbosuz) seçenekte pişirin. Bartın usulü kömeç ekmeğinin detaylı tarifine nefisyemektarifleri.com sitesinden de ulaşılabilir.

    Köme içinde ne var?

    Köme içinde genellikle şu malzemeler bulunur: Un. Şeker. Yağ. Baharatlar. Yumurta. Ayrıca, köme yapımında dut, ceviz, fındık, bal, süt ve glikoz gibi malzemeler de kullanılabilir.