Mutfakta kullanılan bazı temel bıçak çeşitleri şunlardır: 1. Paring Knife (Soyma Bıçağı): Sebze ve meyve soymak, doğramak için kullanılır. 2. Carving Knife (Et Bıçağı): Pişmiş etleri ince dilimlemek için kullanılır, genellikle 20-38 cm uzunluğundadır. 3. Chef’s Knife (Şef Bıçağı): Doğrama, dilimleme ve kıyma gibi birçok işlevi yerine getiren çok amaçlı bir bıçaktır. 4. Boning Knife (Sıyırma Bıçağı): Eti kemikten ayırmak ve kemikli tavuk dilimlemek için kullanılır, 12-20 cm uzunluğundadır. 5. Bread Knife (Ekmek Bıçağı): Ekmek, kek ve pandispanya gibi unlu mamülleri ezilmeden kesmek için kullanılır, 30-35 cm uzunluğundadır. 6. Cleaver (Satır): Eti kemiği ile birlikte kesebilmek için kullanılan ağır bir bıçaktır. 7. Santoku Bıçağı: Japon mutfağında kesme, doğrama ve dilimleme için kullanılan çok amaçlı bir bıçaktır.