Buradasın
Kars ilinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kars ilinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri şunlardır:
- Kesim Dönemi: Kazlar, karın yağdığı ve coğrafi sınırın karla kaplanmaya başladığı kasım ayında kesilir 12.
- Besleme: Kazlar, kesimden önceki son 1-1.5 ay boyunca özellikle arpa ile besiye alınır 13.
- Kesim Ağırlığı: Kazların kesim ağırlığı 4,2-4,6 kg arasındadır 1.
- Karkas Randımanı: Sıcak karkas randımanı %72-74 civarındadır 35.
- Parçalanma: Kaz karkasları, göğüs ve but gibi yüksek değerli parçaların oranı %53; sırt, kanat ve boyun gibi düşük değerli parçaların oranı %40 olacak şekilde parçalanır 35.
- Yağ Oranı: Toplam yağ oranı %7 civarındadır 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: