Buradasın
Kars ilinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kars ilinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri şu şekildedir:
- Kesim ağırlığı: 4,2-4,6 kg 2.
- Sıcak karkas ağırlığı: Ortalama 2598,2-2855,5 g 15.
- Karkas randımanı: %72,6-73,5 15.
- Kan ağırlığı: Ortalama 187,65 g 3.
- Tüy ağırlığı: Ortalama 233,0-434,8 g 3.
- Baş ağırlığı: Ortalama 167,29 g 3.
- Ayak ağırlığı: Ortalama 33,39 g 3.
- Kalp ağırlığı: Ortalama 167,94 g 3.
- Karaciğer ağırlığı: Ortalama 62,5-76,2 g 3.
- Abdominal + iç yağ ağırlığı: Ortalama 173,9-429,8 g 3.
Kazlarda göğüs ve but gibi yüksek değerli parçaların oranı yaklaşık %53, sırt, kanat ve boyun gibi düşük değerli parçaların oranı %40, toplam yağ oranı ise %7 düzeyindedir 1.
Kesim öncesi besiye tabi tutulmamış kazlarda kesim ve karkas ağırlıkları düşük, ancak karkas randımanı yüksek düzeyde belirlenmiştir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: