Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kayısı çeşitleri kullanım amaçlarına göre üç ana gruba ayrılır:
- Sofralık kayısılar: Şekerpare, Şam Kayısı, Tokaloğlu, Alyanak, Şalak, Nancy, Tilton 234.
- Kurutmalık kayısılar: Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Tilton 234.
- Konservelik kayısılar: Royal, Tilton 3.
Ayrıca, dünya genelinde 6 çeşit kayısı (Prunus armeniaca) bulunmaktadır 1.
Bazı önemli kayısı çeşitleri:
- Aprikoz (Şalak): Iğdır ve Kağızman bölgesinin sofralık kayısı çeşididir 24.
- Hacıhaliloğlu: Malatya'nın en önemli kurutmalık kayısı çeşididir 24.
- Roxana: İri meyveli ve canlı kırmızı renklidir 23.
Bu bilgilere göre, toplamda yaklaşık 20-25 çeşit kayısı türü sayılabilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: