Karnıyarık yapımı için gerekli malzemeler: 2 adet patlıcan; 200 gram kıyma; 1 adet soğan; 1 adet domates; 1 adet yeşil biber; 1 yemek kaşığı salça; 2 yemek kaşığı zeytinyağı; Tuz, karabiber, pul biber. Yapılışı: 1. Patlıcanları ortadan ikiye kesip tuzlu suda 30 dakika bekletin. 2. Bekleyen patlıcanları yıkayıp kağıt havluyla kurulayın. 3. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve patlıcanları her iki tarafını da kızartın. 4. Kızaran patlıcanları bir fırın tepsisine yerleştirin. 5. Aynı tavada doğranmış soğanları soteleyin, ardından kıymayı ekleyin ve kavurun. 6. Kıymanın rengi değiştikten sonra doğranmış domatesleri ve biberi ekleyin. 7. Baharatları (tuz, karabiber, pul biber) ekleyip karıştırın ve birkaç dakika pişirin. 8. Kıymalı harcı patlıcanların ortasına doldurun. 9. Tepsinin üzerine bir miktar su ekleyin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. 10. Fırından çıkan karnıyarıkları sıcak servis yapın. Alternatif bir karnıyarık tarifi: 1. Patlıcanları alacalı soyup orta kısmını bıçakla çizin ve tuzlayarak 10 dakika bekletin. 2. Sudan geçirerek kurulayın ve kızgın yağda kızartın. 3. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. 4. Kıymayı, biberleri, salça ve doğranmış domatesi ilave edin. 5. 1,5 su bardağı su ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. 6. Suyunu süzdürüp içine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. 7. Patlıcanları fırın kabına dizip içlerine kıymalı karışımı doldurun. 8. Üzerine domates ve biber dilimi yerleştirip kıymanın suyundan gezdirin ve 10 dakika pişirip sıcak servis yapın.