Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıdalardaki pigmentler ve fenolik bileşenler şu şekilde açıklanabilir:
Pigmentler:
- Karotenoidler 5. Sarı-kırmızı renktedir ve meyve ile sebzelere sarı renk verir 5. Havuca özgü renk, α(alfa), β(beta) karoten, likopen ve ksantofilden kaynaklanır 5.
- Klorofiller 5. Birçok meyve ve sebzenin yeşil rengini verir 5.
- Flavonoidler 5. Bitkilere beyaz, açık sarı renk verir 5. Antosiyanin, antoksantin ve tanen olarak üç grupta incelenir 5.
Fenolik Bileşenler:
- Fenolik Asitler 3. Bitkilerde fizyolojik ve biyokimyasal olayların ve hormonların sentezlenmesinde önemli rolü vardır 3.
- Flavonoidler 3. Fenolik maddelerin bir alt grubunda yer alır ve bitkilere rengini veren bileşenleri kapsar 4. Likopen, kateşin, resveratrol, betakaroten ve antosiyanin gibi bileşenler flavonoid grubunda yer alır 4.
Fenolik bileşenler, gıdaların oksidatif bozulmalara karşı korunmasını sağlarken, fazla miktarda bulunduğunda çökerek ürünün rengini bozabilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: