Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıdalardaki pigmentler ve fenolik bileşenler şu şekilde özetlenebilir:
Pigmentler:
- Karotenoidler: Sarı-kırmızı renktedir ve meyve ile sebzelere renk verir 13. Örnekler: α ve β karoten, likopen, ksantofil 13.
- Klorofiller: Yeşil rengi sağlar 13. Bitkilerde klorofil-a (maviyeşil) ve klorofil-b (sarı-yeşil) bulunur 3.
- Flavonoidler: Beyaz ve açık sarı rengini verir 13. Örnekler: antosiyaninler, antoksantin, tanen 13.
Fenolik Bileşikler:
- Flavonoidler: Oksijen içeren bir piren halkası ile iki benzen halkasının bağlanması sonucunda oluşur 2. Örnekler: kateşinler, izoflavonlar, flavanonlar 2.
- Fenolik Asitler: Hem bağlı hem de serbest halde bulunur 2. Örnekler: hidroksisinamik asitler, hidroksibenzoik asit 2.
- Tanenler: Suda çözünebilen, antiseptik bileşiklerdir 23. Örnekler: katekin, lökosiyanidin 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: