Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıdalarda bulunan bazı doğal renk maddeleri:
- Antosiyaninler 123. Sebze, meyve, çiçek, yaprak, kök ve diğer bitki depolama bölümlerinde bulunur; kırmızı, pembe, mor ve maviye kadar geniş bir renk aralığına sahiptir 23.
- Karotenoidler 124. Klorofil, kantaksantin, β-karoten, lutein ve fukoksantin gibi çeşitleri bulunur 14.
- Betalainler 13. Betasiyaninler (kırmızı-mor renkli) ve betaksantinler (sarı renkli) olmak üzere iki ana grupta toplanır 3.
- Klorofiller 13. Yağda çözünürken suda çözünmez 3.
- Fikosiyanin ve fikoeritrin 14. Suda çözünür, koyu renkli pigmentlerdir 4.
- Anatto 13. Tropik bir ağaç olan “Bixa orella” bitkisinin tohumlarının perikarbından ekstrakte edilen doğal renk maddesidir 3.
- Kantaksantin 35. Karotenoid sınıfından bir renklendiricidir 5.
- Lutein 45. Karotenoid sınıfından bir renklendirici olup ksantofıllerin başlıca renklendirme maddesidir 5.
- Riboflavin 5. Sarıdan-turuncu sarıya kadar değişik renklerde toz halde bulunur 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: