• Buradasın

    Gıda kodeksi şarap tebliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Gıda Kodeksi Şarap Tebliği, şarabın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürün özelliklerini belirleyen bir tebliğdir 12.
    Bu tebliğ kapsamında yer alan bazı hususlar şunlardır:
    • Alkol Miktarı: Meyve şaraplarında hacmen gerçek alkol miktarı en az %7 olmalıdır 3.
    • Tatlandırma ve Katkı Maddeleri: Şaraplara alkol, şeker ve renklendirici ilavesi yapılamaz, ancak bal ve su gibi bazı katkı maddeleri kullanılabilir 34.
    • Coğrafi İşaretler: Şarapların coğrafi işaret koruması alabilmesi için belirli kurallara uyulması gerekmektedir 3.
    • Etiketleme: Ürünlerin etiketlenmesinde belirli kurallar ve bilgiler yer almalıdır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Gıda kodeksi ve gıda yönetmeliği arasındaki fark nedir?

    Gıda kodeksi ve gıda yönetmeliği arasındaki farklar şunlardır: 1. Kapsam: Gıda kodeksi, belirli bir gıda veya gıda grubu için belirlenmiş özel kriterleri içeren gıda standartları, kılavuzlar ve uygulama kuralları bütünüdür. 2. Amaç: Gıda kodeksi, uluslararası ticareti kolaylaştırmak ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uyumlaştırmaya yardımcı olur. 3. Uygulama: Gıda kodeksi, yatay ve dikey olarak ikiye ayrılır ve her bir gıda için özel olarak düzenlenir.

    Türk gıda kodeksi yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girdi?

    Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, 26 Ocak 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Türk gıda kodeksi yönetmeliği nedir?

    Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin kuralları belirleyen bir yönetmeliktir. Yönetmeliğin amacı: - Gıda katkı maddeleri, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, aroma vericiler gibi konularda teknik ve hijyen kriterlerini belirlemek; - Ambalajlama, etiketleme, numune alma, analiz metotları ve taşıma-depolama gibi konuları düzenlemek; - Coğrafi işaretlerle ilgili özel hükümleri belirlemek. Yönetmeliğin kapsamı: - Tüm gıdaları ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri kapsar.

    Türk gıda kodeksi bulaşanlar yönetmeliği hangi gıdaları kapsar?

    Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği, gıdalarda bulunabilen aşağıdaki maddeleri kapsar: Mikotoksinler; Bitki toksinleri; Metaller ve diğer elementler; Halojenli kalıcı organik kirleticiler; İşleme bulaşanları; Diğer bulaşanlar.

    Türk Gıda Kodeksi'ne göre etiketleme kuralları nelerdir?

    Türk Gıda Kodeksi'ne göre etiketleme kuralları şunlardır: 1. Gıdanın Adı: Ürünün yasal adı veya tanımlayıcı adı belirtilmelidir. 2. İçindekiler Listesi: Tüm bileşenler, ağırlıkça azalan sırayla listelenmeli ve alerjenler vurgulanmalıdır. 3. Net Miktar: Gram, kilogram, mililitre, litre gibi ölçü birimleri kullanılmalıdır. 4. Son Tüketim Tarihi (STT) veya Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): Ürünün kalite kaybı yaşamadan tüketilmesi için belirtilen tarihler. 5. Özel Saklama ve Kullanım Koşulları: Ürünün korunması için gerekli koşullar belirtilmelidir. 6. İşletme Kayıt veya Onay Numarası: Ürünü üreten veya ithal eden firmanın numarası etikette yer almalıdır. 7. Menşei Ülke: Gıdanın üretildiği veya menşei olan ülke açıkça belirtilmelidir. 8. Kullanım Talimatı: Ürünün doğru şekilde tüketilmesi veya hazırlanması için talimat verilmelidir. 9. Besin Değerleri Beyanı: 100 g veya 100 ml başına enerji, yağ, karbonhidrat, protein ve tuz bilgileri belirtilmelidir. 10. Sorumlu Firma Bilgileri: Üretici, ithalatçı veya dağıtıcı firmanın adı, adresi ve iletişim bilgileri bulunmalıdır. Ayrıca, %1,2'den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen alkol oranı belirtilmelidir.

    Şarapta alkol oranı etikette nasıl belirtilir?

    Şarapta alkol oranı, etikette yüzde (%) olarak belirtilir.

    Türk Gıda kodeksini kim hazırlar?

    Türk Gıda Kodeksi'ni Tarım ve Orman Bakanlığı hazırlar.