Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda alerjen bildirimi şu adımlarla yapılır:
- Alerjenlerin Belirlenmesi: İşletmenin bulunduğu ülkenin veya ihracat yaptığı ülkelerin yasalarında tanımlanmış alerjenler tespit edilir 24.
- Hammadde ve Ürünlerin Listelenmesi: Alerjenler, hammaddeler, yarı mamüller, ar-ge deneme ürünleri ve son ürünler gibi tüm girdiler listelenir 12.
- Çapraz Bulaşmanın Önlenmesi: Alerjen maddelerin çapraz bulaşmasını önlemek için üretim hattında fiziksel veya zamansal ayrım, farklı ekipman kullanımı gibi önlemler alınır 12.
- Etiketleme: Alerjen maddeler, ürünün satıldığı ülkenin yasal şartlarına uygun olarak son ürün etiketinde beyan edilir 13. Bu beyan, alerjen maddenin puntolu yazılması gibi özel bir formatta olabilir 2.
- Risk Analizi: HACCP prensiplerine bağlı kalarak, hammaddeden son ürüne kadar her aşamada alerjen riskleri analiz edilir 2.
Bu adımlar, BRC-food, FSSC 22000 ve IFS-food gibi gıda güvenliği yönetim sistemi standartlarına da uygundur 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: