Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Etin olgunlaşması, ölüm veya kesimden sonra, herhangi bir bakteriyel etki olmaksızın, enzimatik yolla kas şekerinden (glikojen) süt asidi (laktik asit) oluşumu sonucunda etin gevrek ve usareli bir şekle dönüşmesi olayıdır 1.
Olgunlaşma sürecinde ette şu değişiklikler meydana gelir:
- Renk değişimi: Et, açık kahverenginden koyu kırmızıya kadar değişen bir renk alır 1.
- Koku: Kokusu hafif ekşimsi ve aromatik olur 1.
- pH seviyesi: Etin pH seviyesi 7'den 5,8'e düşer 1.
- Lezzet: Et liflerinin gevşemesi ve ekstraktif maddelerin, et bazlarının ve tuzlarının açığa çıkmasıyla etin lezzeti artar 13.
Olgunlaşma, etin 0-2 °C arasında değişen soğuk depo ısısında sekiz gün asılmasıyla gerçekleşir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: