• Buradasın

    Et neden 2 gün dinlendirilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Et, 2 gün dinlendirildiğinde şu avantajlar sağlanır:
    • Pişirme süresinin kısalması 23. Kesim sonrası hayvanların kaslarında oluşan ölüm sertliği (rigor mortis), yaklaşık 1-2 gün içinde tersine döner 23.
    • Daha lezzetli ve kolay sindirilebilir olması 45. Dinlendirme, kaslarda biriken laktik asidin dağılmasını ve etin daha yumuşak hale gelmesini sağlar 45.
    • Besin değerinin artması 4. Dinlenme sürecinde etteki sıvılar daha homojen bir şekilde dağılır 5.
    Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Güneş, yaklaşık 1-2 gün dinlendirilen etlerin, koyun veya kuzu etiyse kendi yağı ile, dana etiyse yeterli miktarda su eklenerek pişirilmesini önermektedir 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Et yapmanın püf noktaları nelerdir?

    Et yapmanın püf noktaları şunlardır: 1. Et Seçimi: Yumuşak etler tercih edilmelidir. 2. Marine Etme: Etleri marine etmek, daha lezzetli ve yumuşak olmalarını sağlar. 3. Pişirme Öncesi Hazırlık: Etleri pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. 4. Pişirme Yöntemi: Etleri yüksek ateşte değil, orta ateşte pişirmek daha iyidir. 5. Pişirme Sonrası: Etlerin pişip pişmediğini kontrol etmek için et termometresi kullanılabilir.

    Etin olgunlaşması ne demek?

    Etin olgunlaşması, ölüm veya kesimden sonra, herhangi bir bakteriyel etki olmaksızın, enzimatik yolla kas şekerinden (glikojen) süt asidi (laktik asit) oluşumu sonucunda etin gevrek ve usareli bir şekle dönüşmesi olayıdır. Olgunlaşma sürecinde ette şu değişiklikler meydana gelir: Renk değişimi: Et, açık kahverenginden koyu kırmızıya kadar değişen bir renk alır. Koku: Kokusu hafif ekşimsi ve aromatik olur. pH seviyesi: Etin pH seviyesi 7'den 5,8'e düşer. Lezzet: Et liflerinin gevşemesi ve ekstraktif maddelerin, et bazlarının ve tuzlarının açığa çıkmasıyla etin lezzeti artar. Olgunlaşma, etin 0-2 °C arasında değişen soğuk depo ısısında sekiz gün asılmasıyla gerçekleşir.